БАУК НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ КАЗАЊ ТРЕСЕ ФЛОРИДУ: Док је П-8 осматрао источну обалу Јасен М изронио код обале Кубе!

Баук, баук руске подморнице кружи близу обале Флориде, да је због тога америчка морнарица подигла свој морнарички патролни авион П-8 Посејднон у извиђање и патролну мисију због сумње да се руска нападна нуклеарна подморница Казањ класе Јасен М која носи хиперзвучне ракете налази негде код обале Флориде.

Нови хладни рат је у току, али је велика штета што је Том Кленси преминуо и остали смо ускраћени за још један шпијунски трилер са подморничарском тематиком. С тим што не би главна тема била стратешка нуклеарна подморница, него нападна класе Јасен М са хиперзвучним пројектилима “Циркон” и крстарећим ракетама Оникс и Клуб.

Морнарички патролни авион и даље надлеће југоисточну обалу Флориде, па су неке претпоставке да можда ова подмроница која плови према Куби се налази близу обала Флориде.

Међутим док се трагало за подморницом и она је како јављају руски медији стигла близу обале Кубе. Тачније 12. јуна требало би свечано да по први пут од завршетка Хладног рата једна нуклеарна подморница стигне на Кубу. Вероватно ће Москва са нестрпљењем као и са ракетном фрегатом Адмирал Горшков објавити снимак упловљења у луку Хавана из војне почасти.

Оно што Американце највише фрустира јесте то што је та подморница наоружана “Цирконима”, али за сада нико не може тачно да утврди да ли се ти пројектили заиста налазе на самој подморници или се ово спознање идеално користи за узнемиравање Американаца и гурање приче о новој кубанској кризи, али далеко од оне из далеке 1962.

Главна намена ове подморнице лов противничких подморница стратешких и тактичких, површинских бродова и других пловила и пројекцију борбене снаге на циљевима на копну.

Окарактерисане су као подморнице четврте генерације.

Њихова конструкција заснована је на класи подморница “Акула Прјекат 971 Штука и Алфа Прејакт 705 Лира.

Русија је ове подморница увела у оперативну потребу да би заменила нападне нуклеарне подморнице класе Акула и Оскар 2 пројакт 949А Антеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *