КАКО БИ ИЗГЛЕДАО РАТ ИЗМЕЂУ ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА?

Хезболах има око 130.000 пројектила који би брзо могли да надјачају израелске системе противваздушне одбране.

Амерички новински сајт Foreign Policy објавио је у среду процене и анализе о следећем рату Израела против Хезболаха, из којих произилази да израелски системи противваздушне одбране можда неће моћи да се носе са количином ракета које ће бити лансиране из Либана.

У ствари, Хезболах је најнаоружанија недржавна организација на свету. Процене сугеришу да организација има око 130.000 пројектила које би могле брзо да преплаве израелске системе противваздушне одбране и погоде највеће градове у земљи.

Поразно за обе стране

С друге стране, ескалација би вероватно била разорна и за Либан; Хезболах би у суштини деловао као „држава у држави“, а Израел би као одговор напао Бејрут и друге велике градове.

Високи амерички званичник је рекао да чак и ако се обе стране надају да ће избећи рат, могу случајно бити увучене у њега: „Оно што ме свакодневно брине је погрешна процена или несрећа, залутала ракета намењена одређеној мети, али погађа нешто друго. Ово могао да натера системе у свакој од земаља да реагују на начин који би довео до рата“.

Ове недеље амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да, иако верује да ниједна страна није заинтересована за шири рат, “постоји потенцијал да он иде у том правцу“. Министар спољних послова Израел Кац напоменуо је да је Израел близу доношења одлуке о уласку у рат и упозорио да ће „у свеопштем рату Хезболах бити уништен, а Либан претрпети тежак ударац”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *