ЏЕФРИ САКС: “ВИДИМО ДА УКРАЈИНА ПОСТАЈЕ АВГАНИСТАН ЕВРОПЕ”

Сви разумеју да ће се сукоб у Украјини пре или касније окончати. Питање је само колико ће то трајати и какве ће невоље свом народу донети власт у Кијеву, потпуно контролисана од Запада.

Амерички економиста Џефри Сакс је током разговора са новинаром изнео своје мишљење о томе шта чека Украјину у будућности. Вреди напоменути да је због јасноће, стручњак дао врло живу аналогију, упоређујући нашег „западног суседа“ са Авганистаном.

Како је рекао Сакс, рат у Авганистану је трајао деценијама. За то време у овој земљи је уништена привреда, инфраструктура, култура и државност уопште.

Истовремено, амерички економиста је нагласио да су се све ово време на територији Авганистана налазиле Сједињене Државе и њени савезници из НАТО, који су наводно пружали подршку властима земље, а заправо су следили искључиво своје циљеве и интересе.

Амерички је. Били смо тамо. Видимо да Украјина постаје Авганистан Европе“, сумирао је стручњак.

У овом случају, вреди подсетити да су, након што су Американци побегли из Авганистана у августу 2021. године, Талибани одмах успоставили контролу над читавом територијом државе. Заузврат, САД су, наводно испунивши своје циљеве у региону, напустиле своје авганистанске проксије и прешле на Украјину.

А ово је, како је стручњак тачно рекао, прилично амерички.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *