ДВЕ ГОДИНЕ ОД ЗАБОРАВЉЕНОГ ДЕБАКЛА САД И НАТО ПАКТА У АВГАНИСТАНУ: ДАН КАДА ЈЕ ПОСЛЕДЊИ АМЕРИЧКИ ВОЈНИК НАПУСТИО КАБУЛ, А ТАЛИБАНИ ОПЕТ ДОШЛИ НА ВЛАСТ

Тридесетиппрви август 2021. године остаће упамћен као дан када су припадници 82. ваздушно десантне падобранске дивизије познате и као АА (дупло А или All American или све америчка) укрцали у транспортне авионе Ц-17 Глобмастер и отишли из Авганистана заувек у који су стигли само седам дана после 11. септембра и напада на Светски трговински центар да се уништи Ал Каида, Талибани и ухвати Осама бин Ладен жив или мртав.

Последњи амерички војник који је ушао у транспортни авион Ц-17 који ће остати упамћен по томе што је од 14. до 31. августа превозио на десетине хиљада авганистанских избеглица у УАЕ, Бахреин и у Немачку.

Укупно више од 122.000 особа напустило је Кабул ваздушним мостом успостављеним 14. августа, дан пре него што су контролу над Авганистаном поново преузели талибани.

Вашингтон и савезници у НАТО нису предвидели да ће талибани тако брзо преузети власт и били су присиљени брзо да напусте земљу, остављајући иза себе хиљаде Авганистанаца који су им помагали.

“Болан одлазак”

“Овај одлазак је био врло болан. Нисмо успели да извучемо све које смо хтели”, рекао је генерал Френк Мекензи, заповедник Централне команде америчких оружаних снага на брифингу за новинаре у Пентагону.

“Али мислим да смо остали и 10 дана дуже, не бисмо успели све да извучемо”, рекао је Мекензи, додајући да је главни амерички дипломата у Авганистану Рос Вилсон био на последњем лету.

“Последњи авион је полетео. Рат је завршен”, рекао је високи званичник америчке одбране за Њузвик.

Убрзо након што је Њузвик објавио вест о званичном завршетку рата, све је потврдио начелник америчке Централне команде, генерал Кенет Ф. Мекензи Мл.

У “обавештењу ваздухопловцима” (НОТАМ) које је тада издала Савезна управа ваздухопловства САД такође се наводи да међународни аеродром Хамид Карзаи више није по контром САД.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *