ПОЗАДИНА ПУТИНОВЕ ПОСЕТЕ СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: РУСИ И КОРЕЈЦИ ЈЕДНА НЕИСПРИЧАНА ПРИЧА

Андреј Млакар/Бошко Јовановић

Требало је пуне 24 године да руски председник поново посети Северну Кореју. Руски председник Владимир Путин допутовао је у уторак 18. јуна 2024 године у званичну посету Пјонгјангу. Последљи пут у тој земљи био је 2000 године на почетку свог мандата када се сусрео са Ким Џонг Илом оцем садашњег председника Ким Џонг Уна.

Иначе интересантно је да је Путин у Пјонгјанг допутовао својим председничким авионом Иљушин ИЛ 96-300 који је вечерас по слетању пристао на новоизграђени део аеродрома на који ретко слећу путнички авиони. Углавном они из Пекинга.

И Ким Џонг Ил и Ким Џонг Ун су за време своје владавине посетили Русију неколико пута и увек је то било специјалном железничком композицијом и најдуже до Сибира.

Запад али и овдашњи аналитичари новоевропејске провинијенције су у тоталној хистерији због Путинове посете Северној Кореји. Углавном теорије о ракетама милионима граната које су Русији потребене, а с друге стране испорука војне технологије пре свега помоћ у градњи нуклеарних подморница, освремењивању тенкова.

Углавном се доста прича о војсци, али се ретко спомиње фактор да после Јапана највећа корејска заједница у Азији налази се на Далеком истоку и да грађани Северне Кореје највише раде у Владивостоку.

О Корејцима у Русији говорио је и писао магистар међународних односа Бошко Јовановић пре годину дана детаљно за блог Војнополитичка осматрачница о Руским корејцима.

Текст преносимо у целости без скраћивања.

Прича о Далеком истоку Русије не би била поптуна, да нема приче и о Корејцима у Русији. Одакле Корејци у Русији, како су стигли, какав је однос њихов са Русима испричао је магистар међународних односа Бошко Јовановић.

„Корејаца у Русији има око 200.000 и сви су они потичу са Далеког истока. Има их у Москви и у Санкт Петербургу. Први контакти Руса и Корејаца су били крајем 19. века.

“Први који је направио контакт био је Карло Јованович Вебер, наравно Немац у руској служби. Немаца у руској служби није било пуно, позвала их је била још Катарина Велика. То је супер, мешање руских и немачких крактерних црта, је нешто што ја јако ценим. Даћу пример: Владика Марк Белински, значи Немац који је православац, архиепископ руске заграничне цркве, њему не треба опште да се самодисциплинује, он је био дисциплинован. Православни Немац је нешто најбоље. Немац може да уради шта год хоће, само га треба са духовне стране оправославити. Била је гомила православних Немаца, али било је и портестаната. Једино шта Руси нису никада варили то су били католици.


Карл Иванович Вебер и сваки странац који је дошао, задржавао је своје презиме, али је добијао отчество. Многи људи у Русији су странци, Немци и Корејци.

Зашто сам се сетио Корејаца да о њима пишем? Зато што је то битно за причу о Далеком истоку.

Кореја је била независна до 1910. године и имала је императора. И Карл Иванович Вебер пошто је био познавалац Кореје, постао је пријатељ са императором и касније руски конзул. Он је врло овако интересантна фигура. Био је 12 година руски конзул од 1885 до 1897. у Кореји и тад је Русија дошла у додир са Корејом, не преко своје територије, него преко кинеске Манџурије.

Откуда онда Корејци у Русији?

Како Кореја бива окупирана од стране Јапана и где су рађени многи злочини према Корејцима, ту су се рађале побуне и сви који су се бунили против Јапана, нису могли да беже у Кину, јер је део Кине био окупиран од стране Јапана и није било сврхе да се тамо бежи, па се бежало на север код Руса и ту су се скривали корејски партизани на Далеком истоку.

Један од њих је био први и вечни председник Северне Кореје Ким Ил Сунг и њен оснивач. Због тога Северна Кореја има традиционално добре односе са Русијом.

Е сад шта је занимљиво? Ја ћу да споменем да у Северној Кореји не постоји религија, али је дозвољено православље. Други председник Кореје Ким Џонг Ил је својим оклопним возом 2002. отишао до Иркутска и град га је оставио без речи и тад је посетио Богословију у Иркутску и православну цркву. Ја сам нашао податак на енеглеском да је у Северној Кореји дозвољено православље, да је 20 Корејаца послато да изучава православље и да у Северној Кореји постоји један мали православни манастир и храм у држави која не признаје веру.

Што се тиче Корејаца у Русији зашто их помињем, па зато што највећи руски рокер свих времена Виктор Тои је Корејац. Значи Руси га поштују га стварно безгранично. Онда имамо Марину Ким која је била водитељка руске државне телевизије, има један хокејаш презимена Ли који је играо у Хабаровску за велике паре 3 милиона евра, не рубаља, прешао је у Санктпетербуршки клуб.

Корејци су скроз како да кажем прихваћени у руском друштву и то није никакв проблем ако сте корејских корена. Што се тиче Корејаца Руси немају никаквих проблема са њима, па су заједно правили заједничке ПВО системе. Рецимо С-350 Витјаз је заједнички пројекат са Јужном Корејом. Јужна Кореја је на име дуга од Совјетског Савеза узела тенкове Т-80.

Корејаца у Русији има 200.000 врло су радни, вредни, способни. Запад оптужује Русију да севернкорејске грађевинске фирме граде Владивосток. Запад заправо каже да су ти грађевински радници из Северне Кореје робови, што наравно то није тачно.

Иначе Русија је једна од ретких земаља где Корејци могу слободно да раде. Мислим не руске Корејце, него на грађане Северне Кореје, који раде у Русији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *