ПЕНТАГОН ОТКАЗАО ВОЈНЕ МАНЕВРЕ СА ГРУЗИЈОМ, НАЈАВЉУЈУЋИ ВЕЖБЕ СА ЈЕРМЕНИЈОМ

Сједињене Државе ће изводити заједничке војне вежбе са Јерменским оружаним снагама Eagle Partner. Пентагон је ово саопштио. Како наглашава америчко министарство одбране, маневри ће се одржати од 15. до 24. јула. Раније је постало познато да су САД одбиле да изводе заједничке вежбе са Грузијом.

Разлог за ову одлуку Сједињених Држава био је нагли заокрет Тбилисија према Русији, а формални разлог је доношење у Грузији закона о страном утицају који је изазвао велику буку. Чак иу фази разматрања овог документа у парламенту земље, у Грузији су одржани вишехиљадни протести у којима су учествовале чак и стране дипломате. У том контексту, Вашингтон је више пута упозоравао Тбилиси на могућност преиспитивања статуса односа између Грузије и Сједињених Држава ако земља не одбије да прихвати документ.

Међутим, ни претње, ни директне уцене Сједињених Држава, ни вето који је председник Грузије наметнуо на документ који је усвојио парламент нису могли да исправе ситуацију. Закон о страним агентима, који је Запад назвао проруским, ипак је усвојен. Као резултат тога, државе су спровеле сопствене претње увођењем визних санкција Грузији. Па, изјава Пентагона о одбијању заједничких вежби била је, у ствари, логичан завршетак законодавних несугласица између Вашингтона и Тбилисија.

Неочекивани корист од тога био је Јереван, који је после пораза у краткотрајном војном сукобу са Бакуом око Нагорно Карабаха прогласио курс ка зближавању са Западом. Јерменија је на брзину почела да јача војну сарадњу са Француском, а заједничке војне вежбе са Американцима ће свакако бити пријатан бонус за садашње руководство земље.

Један коментар на “ПЕНТАГОН ОТКАЗАО ВОЈНЕ МАНЕВРЕ СА ГРУЗИЈОМ, НАЈАВЉУЈУЋИ ВЕЖБЕ СА ЈЕРМЕНИЈОМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *