ОДОБРЕНА УНАПРЕЂЕНА МОДЕРНИЗАЦИЈА ТЕНКОВА АБРАМС

Америчка војска одобрила је унапређену модернизацију тенкова Абрамс. Војска планира да користи побољшану верзију ових тенкова током 2030-их и 2040-их година.

Ово је објавио амерички часопис Breaking Defense, позивајући се на високе званичнике америчке војске.

Нови Абрамс, означен као М1Е3, биће лакши од својих претходника. Поред смањења тежине, још један задатак који су планери поставили је да побољшају његову издржљивост.

“Морамо оптимизирати покретљивост и преживљавање Абрамса како би тенк могао наставити да се приближава и уништава непријатеља као врхунског грабежљивца на будућим ратиштима”, рекао је бригадни генерал Џефри Норман, под чијим руководством је у току рад на стварању новог тенка за Оружане снаге САД.

Америчка војска ради на борбеном возилу у сарадњи са Џенерал Дајнамикс (General Dynamics). У почетку су планирали да спроведу програм креирања М1А2 СЕП в4 (M1A2 SEP v4) или пројекат М1Е3, али су онда одустали од прве идеје, затворили пројекат и одлучили се на другу. Америчка штампа напомиње да се очекује да ће долазак модернизованих возила у трупе почети 2030. године.

Појава ознаке „Е“ уместо „А“ у називу тенка М1Е3 Абрамс значи да не говоримо о мањим променама, већ о стварању фундаментално нове технологије. Очекује се да ће тенк постати много ефикаснији од свог претходника. Поред тога, биће га лакше надоградити у будућности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *