ВОЈНЕ ВЕЖБЕ НАТО ПАКТА НА БАЛТИКУ: 19 ЧЛАНИЦА, 50 БРОДОВА, 45, АВИОНА И 6.000 МОРНАРА И МАРИНАЦА

Деветнаест НАТО савезника, једна партнерска држава НАТО-а Шведска, 50 бродова, више од 45 авиона и 6.000 људи започели су 52. војну вежбу Балтичкка операција 2023 (БАЛТОПС 23) у Талину, Естонија, 4. јуна 2023.

Ова главна годишња вежба усмерена на поморство у Балтичком региону одржава се од 4. до 16. јуна и пружа јединствену прилику за обуку за јачање способности комбинованог реаговања критичне за очување слободе пловидбе и безбедности у Балтичком мору.

Земље учеснице су Белгија, Канада, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Италија, Летонија, Литванија, Холандија, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Шпанија, Шведска, Турска, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе.

Треба напоменути, иако је Финска рутински учествовала у прошлим итерацијама, ове године је први пут да ће Финска учествовати у вежби као чланица НАТО алијансе.

Сценарио вежбе укључују амфибијске, стрељачке, противподморничке aкције и ативности противваздушне одбране и операције чишћења мина, као и уклањање експлозивних убојних средстава, вежбе подводних и површинских возила без посаде и медицинске одговоре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *