ВОЈНА ПАРАДА У МОСКВИ: ПЕШАДИЈСКИ ЕШEЛОН ВЕЋИНОМ ЧИНИЛИ КАДЕТИ ВОЈНИХ ШКОЛА И АКАДЕМИЈА

На Црвеном Тргу одржана је војна парада у част 78. година од победе над фашизмом, који се у Русији слави као Дан победе. За разлику од претходних година овогодишња војна парада је значајно била мања, и по броју учесника програма, као и дефилеу борбене технике. Приметно је одсуство већег броја јединица, док су већина учесника пешадијског дефилеа били углавном припадници и припаднице војних академија и војних школа. Такође и моторизовани ешалон је био значајно мањи него претходне прве ратне године, а евидентно је било и одсуство авијације на небу изнад Москве и то другу годину заредом од када траје рат у Украјини.

После говора руског председника који је најавио формирање мултиполарног света, кренуо је пешадијски дефиле.

Свечани дефиле ешалона и подешалона кадета војне академије, припадника ФСБ и РОСГВАРДИ-е започео је са генералом армије Олегом Саљуковим, Командантом копнене војске Руске Федерације на челу, иза кога су се кретали бубњари Московске војне музичке школе која носи име генерал-потпуковника Валерија Халилова ешалоном је командовао пуковник Александар Герасимов.

Иза њих следио је ешалон Тверске суворовске војне школе, која је прве ученике примила у јеку Великог отаџбинског рата 1943. године. Иза њих следили су кадети Морнаричке школе Нахимов из Владивостока , затим кадети Михаиловске војне артиљеријске академије, које је предводио генерал Олег Јегоров.

Следећи ешалон чинили су кадети Војне академије војне противваздушне одбране која носи име маршала Василевског. Иза њих следио је свечани подешалон женског војног особља, на челу са мајором Маријом Васиљевом.

Следећи ешалон био је пук Ваздушно-космичких снага коју су чинили чета Војног образовног и научног центра Ваздухопловства Жуковског и Гагарина. Оно што је занимљиво, навео је водитељ параде, било је да је преко хиљаду и по његових дипломаца добило титулу Хероја СССР-а и Русије.

Следећи по дефилеу био је подешалон Војнокосмичке академије Можајски, затим Серпуховски огранак Војне академије ракетних стратешких снага Петра Великог. Ешалоном је командовао генерал-мајор Андреј Морозов.

Од осталих једница у дефилеу били су и Рјазанска гардијска Виша ваздухопловна командна школа, ешалон Московског граничног института ФСБ Русије, затим чета студената Војне академије атомско, биолошке и хемијске заштите која носи име маршала Тимошенка.

Ту су били присутни и подешалон 38. одвојене железничке бригаде, парадни одред Издвојене оперативне дивизије Џержинског из састава Националне гарде Руске федерације РОСГВАРДИА, свечани подешалон Сверуског козачког друштва.

Пешадијски дефиле параде завршен је маршом кадета Московске Више комбиноване командне школе (МВОКУ).

.

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *