МОТОРИЗОВАНИ ЕШЕЛОН НА ПАРАДИ: ОД ТИГРА, ПРЕКО ИСКАНДЕРА ДО ЈАРСА И БУМЕРАНГА

Војна парада у Москви у част 78 година од завршетка Другог светског рата била је много скромнија и по броју ангажоване борбене технике и учесника у самој паради. То је наравно дало простор за различите спекулације и нагађања.

Они који подржавају Украјину у томе су видели знак слабости руског председника Владимира Путина, а други који су ближи ставовима Москве, да руски председник заправо нешто смера, јер одсуство традиционалних једница на војној паради је евидентан.

Што се тиче и техничког дефилеа такође је био значајно смањен у односу на претходну годину и доминирали су углавном лака оклопна возила, тактичке балистичке ракете и стратешке нуклеарне ракете.

С друге стране, као и претходне године евидентно је одусуство стратешке, фронтовске и ловачке авијације, која је ангажована комплетно у борбеним операцијама на истоку Украјине.

Моторизовани део ешалона започео је тенк Т-34 који представља симбол Великог отаџбинског рата, са којим је Црвена армија извојевала највеће битке Другог светског рата. Иначе у питању су тенкови који се у већем или мањен броју појављују на парадама на челу моторизованог ешалона. Пре неколико година Москва је из Лаоса добила њихове очуване тенкове Т-34 у замену за модификоване тенкове Т-72 Б-1М које идентичне у свом наоружању имају и Војска Србије и Никарагва.

Моторизовани подешалон чинили су лака оклопна возила ТИГАР у питању је подешалон од 10 возила. Паралено са њима у моторизованом ешалону налазила су се и МРАП возила УРАЛ-6 комада и З-СТС познат и као АХМАТ који су рађени специјално за чеченске једнице. На паради је приказано укупно 10 возила.

Следећи у ешалону био је подешалон тактичких бачлистичких ракета ИСКАНДЕР-М. Ракетнми систем који је последњи пут интензивно кориштен у Украјини у ноћи 8 на 9. мај. Иначе тактичке балистичке ракете Искандер М кориштене су од почетка рата у Украјини у обе верзије М и К. Белорусија је последња држава која је добила ракетни систем Искандер М који ће носити нуклеарне бојеве главе. На челу ешалона био је оклопно возило БТР-82А.

© Министарство одбране Републике Србије

Црвеним тргом продефиловао је и ПВО систем С-400 Тријумф чији елементи су распоређени у последња два месеца на више локација на северу и југозападу Москве и покривају шири простор Московске области од потенцијалне опасности од када су се појавили учестали удари украјинских дронова камиказа и беспилотних летелица. На паради је укупно приказано шест лансера.

Као и претходних година, стратешке нуклеарне снаге представљале су стратешке интерконтинеталне балистичке ракете Јарс и ако западни извори наводе да се ради о модификованим ракетама ТОПОЉ-М.

Технички, односно моторизовани ешалон на паради завршен је проласком три борбена возила пешадије точкаша БУМЕРАНГ ВПК-7829, чија је серијска производња најављена прошле године како би се заменили остарели БТР-80 и модификована верзија БТР-82А

https://tvfront.rs/vojna-parada-u-moskvi-pesadijski-esalon-cinili-kadeti-vojnih-skola-i-akademija-izuzetak-bili-desantnjiki/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *