ВЛАСТИ МАЛИЈА И БУРКИНЕ ФАСО: “СТРАНА ВОЈНА ИНТЕРВЕНЦИЈА У НИГЕРУ, ЗНАЧИЋЕ ОБЈАВУ РАТА НАМА”

Ситуација са доласком војске на власт у Нигеру наставља да добија на замаху. Подсетимо, након смене с власти председника Нигера, за којег се сматра да штити интересе Запада, земље такозване Западноафричке економске заједнице (ЕКОВАС – ECOWAS) дале су рок од недељу дана за његово ослобађање. Ово је звучало као ултиматум, ако се не испуне услови, трупе бројних афричких земаља могу да изврше инвазију на Нигер. Сједињене Државе, противе се пучу у Нигеру, и подржавају иницијативу за де факто војну интервенцију.

Међутим, новој влади Нигера обећана је подршка две афричке земље одједном. То су Мали и Буркина Фасо. Власти ових земаља објавиле су заједничко саопштење у којем се наводи да ће се било чија војна инвазија на Нигер сматрати објавом рата између Буркине Фасо и Малија.

Из изјаве челника прелазних влада ове две афричке државе: “Упозоравамо на катастрофу која би могла да задеси цео регион ако дође до војне инвазије на Нигер. У случају такве инвазије, регион би се могао суочити са масовном дестабилизацијом сличном оној која се манифестовала након инвазије НАТО на Либију”.

Дакле, не подржавају све земље поменуте економске заједнице западноафричких земаља војну интервенцију у унутрашње ствари Нигера. Мали и Буркина Фасо су такође чланови ЕКОВАС-а. Њихове власти кажу да ће, ако ова заједница војно интервенише у Нигеру, прекинути везе са заједницом и повући се из организације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *