“ВИХОР 2024” НА ПЕШТЕРСКОЈ ВИСОРАВНИ: ВИШЕ ОД 2.000 ВОЈНИКА И 500 ЈЕДИНИЦА БОРБЕНЕ ТЕХНИКЕ! ПРЕНОС У ПЕТАК 19.АПРИЛА

Министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас снаге Војске Србије које на привременом полигону „Пештер“ реализују тактичка увежбавања у оквиру Здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем „Вихор 2024“.

Вежба „Вихор 2024“ изводи се на основу директиве председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, с циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбених операција.

Министар Вучевић уверио се да је војска спремна да извршава задатке у свим временским условима и поручио да је веома поносан на све припаднике Војске Србије и захвалан на свему што раде сваког дана, недеље, месеца и сваке године, чувајући отаџбину Србију.

– Надам се да ћемо бити у прилици и да ће нам временске прилике дозволити да у петак видимо оно што су припадници Војске Србије спремали да прикажу, као део оспособљености и свега чиме располажу. Први пут ће бити приказани многи системи. Више од 2.000 припадника Војске Србије, више од 500 система наоружања, међу којима има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих, најубојитијих. Нешто што до сада није виђено – рекао је министар одбране и захвалио начелнику Генералштаба и својим сарадницима на свему што су свакодневно радили.

Министар Вучевић поручио је грађанима Србије да мирно спавају, да Војска Србије чува нашу отаџбину, а онима који нису добронамерни према нашој држави да нас заобиђу, јер је, како је нагласио министар одбране, то у њиховом интересу.

Начелник Генералштаба Војске Србије истакао је да се реализација садржаја на Пештеру одвија плански и организовано, узимајући у обзир временске услове.

– Из свега извлачимо поуку. Анализирамо, у доктринарном смислу биће нових решења која ће се у будућности наћи пред Војском Србије, не само када говоримо о оспособљавању, него и о изградњи способности. Изразио бих задовољство и понос на оно што је ова, условно речено, тактичка група на Пештеру до сада реализовала и надам се да ће временске прилике у петак омогућити да прикажемо све што смо у планском процесу и замислили – рекао је генерал Мојсиловић.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић нагласио је да су на вежби имали прилику да, у прилично отежаним временским условима, тестирају најновије системе технике, посебно беспилотне летелице разних врста, извиђачке и килер дронове најновије генерације.

– Задовољни смо. Техника је испунила очекивано, али и људство које је имало мало времена да се на њој обучи. Веома драгоцена искуства су стечена у интеграцији најновијих командно-извиђачких система беспилотних летелица, земаљских беспосадних платформи и остале технике у оваквим временским условима – истакао је помоћник министра Милорадовић.

На вежби учествују копнена и ваздухопловна компонента наше војске и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива једна је од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

Међу средствима која учествују на вежби су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, „Милош“, „Лазар-3”, MRAP, самоходна хаубица 155 мм „Нора-Б52”, модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета „огањ“ и возила „хамви“.

На вежби су ангажовани и авиони „МиГ-29“, модернизовани „Орао“, „Супер Галеб Г-4“, хеликоптери „Ми-35М“, „Ми-17“, „Х-145М“, „Гама” и транспортни авиони CASA C-295 и Ан-26.

Такође, учествују и даљински пилотирани ваздухоплови CH-95, противваздухопловни системи ФК-3, ПАСАРС и „ПАНЦИР-С1”, као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова „Репелент”.

ФОТОГАЛЕРИЈА:

0 коментара на ““ВИХОР 2024” НА ПЕШТЕРСКОЈ ВИСОРАВНИ: ВИШЕ ОД 2.000 ВОЈНИКА И 500 ЈЕДИНИЦА БОРБЕНЕ ТЕХНИКЕ! ПРЕНОС У ПЕТАК 19.АПРИЛА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *