ВЕНЕЦУЕЛА ЗБОГ БРИТАНСКОГ ПАТРОЛНОГ БРОДА НА ОТВОРЕНО МОРЕ ПОСЛАЛА МОРНАРИЦУ И АВИЈАЦИЈУ!

Венецуелански председник Николас Мадуро наредио је покретање “дефанзивне акције”, венецуеланске морнарице као одговор на како је наведено: “провокацију и претњу Уједињеног Краљевства против мира и суверенитета наше земље“.

Британија је у недељу саопштила да ће преусмерити патролни брод HMS Trent према Гвајани, која је бивша британска колонија, усред тињајућег територијалног спора те јужноамеричке земље са суседном Венецуелом око нафтом богатог региона Есекибо.

Извор у министарству спољних послова Гвајане, који је желео да остане анониман, рекао је за АФП да је брод требало да стигне у петак и да ће бити на њеној територији „мање од недељу дана“ због вежби одбране на отвореном мору.

Како је наведено брод неће пристати у луци у Џорџтауну престоници Гвајане.

На венецуеланској телевизији док је читано Мадурово саопштење приказао је борбене авионе који учествују у венецуеланској вежби, као и бродове и океанска патролна пловила.

Влада Венецуеле је раније у саопштењу затражила од Гвајане „да предузме хитне мере за повлачење патролног брода HMS Trent и да се уздржи од укључивања других војних сила у територијални спор.

Што се тиче поморских капацитета Венецуела има две класичне дизел-електричне подморнице Type 209, једну ракетну фрегату , 6 патролних бродова, 6 ракетних топовњача, 19 лаких патролних бродова.

Ударну снагу венецуеланске флоте чини 8 ракетних чамаца иранске производње ЈМ-16 који имају два мотора јачине 1.300 коњских снага, као и све противбродцке ракете Наср-1 домета 45 км.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *