ВАГНЕР ПРИСТИЖЕ У БЕЛОРУСИЈУ: Први камп биће формиран 200 км од границе са Украјином! Пригожин у Минску

Исте ноћи, када је окончана побуна војне групе Вагнер, почело је нагађање где би она могла да буде смештена у Белорусију која је прихватила да вођу те компаније Јевгенија Пригожина прими и његове борце на основу договора између председника Белорусије Александра Лукашенка и Владимира Путина.

Да иронија буде већа 2020. када је белоруска опозција започела протесте лично је Лукашенко оптуживао “Вагнер” да стоји иза немира и свргавања са власти.

Захваљујући руском председнику Владимиру Путину, СВР-у и ФСБ протести су угушени, а Лукашенко остао на власти и обрачуно се са опозицијом. Од тога су прошле две године и Лукашенко је учврстио своју власт.

Спомињало се и да је када су били немири у Казахстану у оквиру мисије ОДКБ кад су упућени руски и белоруски падбраници и специјалне јединице чланица Заједнице независних држава спомињало се и присутво Вагнера.

Скоро недељу цео дан и понедељак пре подне спомињало се једно где би могао у Белорусји бити смештен Вагнер. Неки су се распитивали да ли је неко видео Пригожина од тада, чији је авион чак два пута летео на релацији Санкт Петербург (седиште војне компаније Вагнер) – Роситив на Дону уз повремено укључивање и искључивање транспондера.

А онда су освануле и прве информације. Главна база Вагнера у Белорусији биће велики војни камп код места Осиповичи. Планирано је да се изграде још три кампа. Овај први како је наведено биће капацитета 8.000 људи. Ово указује да ће ипак већина од неких како је процењено 55.000 припадника Вагнера бити пребачена у Белорусију, док они који буду желели да се боре у Украјини мораће да потпишу уговоре са Министарством одбране које преузима све добровољачке јединице,које више не могу самостално да делују на фронту.

Фото: Принтскрин Телеграм

Спекулисања и нагађања и даље трају да ли ће Вагнер ићи на Кијев како се тврди, заправо постоји теорија да је све било намештено како би се извршило пребацивање и потенцијална претња створила за Кијев, због чега ће украјинска војска морати да пребаци из Донбаса део снага због страха да би уследио напад на Кијев. Тој теорији доприносе и медији, који подпирују целу причу.

Оно што је интересантно у целој причи јесте што ће се нови камп налазити на 200 км од белоруско-украјинске границе.

Оно што је познато за сада камп ће бити урађен у фомри шаторског насеља, по узору на кампове које су чланице НАТО у Авганистану 2001-2021. биле формирале.

Иначе у понедељак се друштвеним мрежама, али без званичне потврде пренела вест и да је председник Вагнер групе Јевгенији Пригожин виђен у Минску у хотелу “Грин сити”. Међутим, то нико није могао званично да потврди. Неки извори наводе да је Пригожин у Минску освануо у суботу увече.

Пригожин примећен у хотелу у Минску убрзо након преговора са Лукашенком о заустављању оружане побуне у Русији. Сврха посете Белорусији се и даље не саопштава.

Такође цела ствар око Пригожиновог статуса је крајње нејасна. Кремљ је у суботу увече најавио да ће кривични поступак против Пригожина бити обустављен и да ће он „отићи у Белорусију“, а онда, у пондељак се саопштава да ФСБ није одустао од кривичне пријаве.

Руси као да полако заборављају на епизоду са Пригожином, али Запад, а посебно власти у Кијеву посебно узнемирава долазак у Белорусију и то 200 км од границе са Кијевом.

Шта ће се дешавати у будућености и да ли ће се остварити предвиђање пензионисаног британског генерала о јуришу Вагнера на Кијев.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *