УКРАЈИНЦИ СЕ ВРАЋАЈУ НА СОВЈЕТСКЕ ТЕНКОВЕ

Број Т-72ЕА које су западни савезници платили за испоруку Украјини порастао је за 15 примерака на рачун Данске, а укупан број таквих модернизованих тенкова порастао је на 105 примерака. Ово је известио часопис Forbes, дајући неке детаље о томе шта се дешавало.

Испорука Т-72ЕА представља алтернативу трансферу производа за производњу западних тенкова у Оружане снаге Украјине. Много више кошта испорука тенкова Leopard 1, Leopard 2, Challenger 2 и M1 Abrams Украјинцима, него оправка совјетских тенкова који се налазе у складишним базама у земљама источне Европе.

Украјинци су добро упознати са побољшаном верзијом Т-72, ​​па је замена оклопних возила овим тенковима много погоднија. Повратак Оружаних снага Украјине на совјетске тенкове је неопходна мера, јер овакав приступ омогућава да се губици на фронту надокнаде и јефтиније и брже.

Пре тога, САД и Холандија су убациле (платиле) испоруку 90 таквих тенкова Кијеву. Конверзија Т-72М на ниво Т-72ЕА се одвија у фабрици CSG Defense у Чешкој. У тенкове су уграђени мотори повећане снаге, од 780 до 840 КС. комплекс динамичке заштите (ДЗ), комуникациони систем MESIT, дигитална инструмент табла, термовизир са Eye-Safe ласерским даљиномером, уређаји за ноћно осматрање са заштитом очију од ласера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *