УКРАЈИНА У ПРВИМ ДАНИМА ОФАНЗИВЕ ИЗГУБИЛА 16 БРЕДЛИЈА М2А2-ОДС-СА

ТВ ФРОНТ/ЦНН

Амерички медиј ЦНН објавио је вест да је Украјина до сада у офанзиви изгубила 16 борбених возила пешадије Бредли М2А2 које су испоручиле САД крајем јануара ове године.

ЦНН се позива на обавештајну анализу која је постала доступна јавности, тек када је Украјина саопштила да је њена војска заузела три села у офанзиви која већ траје девет дана.

Фото: Мод.ру

“Шеснаест америчких борбених возила пешадије Бредли је уништено, оштећено или напуштено што је 15 одсто од укупно 109 колико су САД донирали Кијеву”, тврди јакуб Јовановски, који држи страницу Орик из Холандије, која прикупља визуелне доказе о губицима војне опреме у Украјини од почетка руске инвазије 23. фебруара 2022.

Када је крајем јануара прва група од више од 60 Бредлија послата у Украјину, потпуковник америчке војске Ребека Д’Анђело, командант 841. транспортног батаљона војске САД, рекла је да ће оклопна возила бити важна за офанзивне операције Кијева.

Фото: Принтскрин Твитер


„Ово ће, надамо се, побољшати њихове способности да обезбеде напредовање на бојном пољу и поврате изгубљену територију, тако што ће имати опрему која одговара или превазилази оно што имају Руси“, рекла је Д’Анђело у извештају америчке војске.

Али када је Вашингтон у јануару најавио да ће снабдевати Бредлија Украјину, војни аналитичар ЦНН-а Џејмс „Спајдер“ Маркс, пензионисани генерал, рекао је да ће Бредлијевим бити потребна права мешавина других способности, укључујући ваздушну подршку, артиљерију дугог домета и обавештајне податке .

„Један комад опреме као што је Бредли је диван, али треба да се користи у комбинацији са свим оним другим алатима“, рекао је тада.

Фото: Мод.ру

Ваздушна подршка је једна област у којој украјинска војска недостаје, иако се очекује да ће кијевске снаге у будућности добити вишенаменске борбене авионе Ф-16 од западних савезника.

Бредлији су међу скоро 3.600 комада војне опреме коју је Украјина изгубила у рату, наводи Орикс. У међувремену, сајт наводи да је документовао губитак више од 10.600 комада руске војне опреме.

У саопштењу у понедељак, Москва је тврдила да је уништила више украјинских оклопних возила у региону Запорожја.

„Непријатељске оклопне снаге тренутно све више нападају у правцу [Запорожја]. Међутим, руске противтенковске трупе стоје им на путу, хладнокрвно претварајући западна оклопна возила у гомиле отпада“, саопштило је руско Министарство одбране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *