У ПЉЕВЉИМА ПОЧЕЛА ВОЈНА ВЕЖБА НАТО: 500 Црногорских војника вежба са војницима САД, Хрватски официри командују штабом

“Војска Црне Горе, уз НАТО савезнике, наставља да у континуитету увежбава комплексне радње и да улаже у развој борбених јединица како би гарантовала сигурност наших грађана и доприносила одбрамбеним капацитетима Алијансе”, казао је начелник Генералштаба ВЦГ, бригадни генерал Зоран Лазаревић, на свечаном отварању међународне вежбе “Immediate Response 23” у Пљевљима.


Вежба окупља више од 500 припадника Војске Црне Горе, Оружаних снага САД, укључујући и штабне официре Оружаних снага Републике Хрватске, који ће наредне две недеље у Црној Гори јачати интероперабилност кроз увежбавање копнених операција, које обухватају, поред осталог, извођење сложених борбених садржаја у области планинског ратовања.

“Свесни смо да су мир и безбједност у Европи у опасности. Зато ове године, још интезивније него раније, акценат дајемо на вежбама оваквог типа. Фокус смо ставили на усклађивање покрета, маневра и логистичке подршке, али и на развоју борбених јединица до њиховог увођења у борбу. На тај начин доприносимо спремности за одбрану Алијансе, то је наш циљ и његовом испуњењу смо потпуно посвећени”, казао је генерал.

Фото: Принтскрин Министарство одбране Црне Горе

Први човјек Војске Црне Горе је нагласио да је и ова вежба прилика за додатно развијање способности у неколико важних области изводјења борбених дејстава.

“Убеђен сам да ће и ови садржаји, које будете заједно увежбавали наредних десет дана на простору сјеверне Црне Горе, додатно унапредити наше способности да заједно и сигурно будемо гарант мира и стабилности. Желим да током вежбе будете успешни у развијању међусобног поверења без којег је тешко остварити постављене циљеве”, поручио је начелник Генералштаба.

Командант копнених снага Националне гарде Мејна бригадни генерал Дин Престон, истакао је да је част и привилегија бити на вјежби чији су домаћини “црногорска браћа и сестре”.


Фото: Принтскрин Министарство одбране Црне Горе

Он је нагласио да је са задовољством посматрао како партнерство Црне Горе и Мејна јача претходних 16 година, те да смо много научили једни од других.

“Изазови са којима смо се суочавали на заједничким вјежбама су нас очврснули, тако да смо способнији и убојитији уколико нас наше земље, или савезници, буду икада требали да се одазовемо њиховом позиву” казао је Престон.

Директор вежбе “Immediate Response 23” и командант 1.пешадијског батаљона ВЦГ, потпуковник Милош Гачевић, истакао је да припадници оружаних снага Црне Горе, Хрватске и САД нуде јединствену експертизу, искуства и војничку традицију, које обједињује заједничка сврха и јачање колективне спремности.

“У данима пред нама сведочићемо кулминацији детаљног планирања, строгог тренинга и одлучне посвећености. Обука ће тестирати наше војничке вјештине, способности за доношење одлука и капацитете за рад у мултинационалном окружењу. Решавајући изазове на вежби демонстрираћемо снагу наше заједничке одбране и способности да радимо као један тим”, рекао је он.

Маневри током вежбе “Immediate Response 23” ће се изводити у ширем рејону колашинске, жабљачке и пљеваљске општине, а у Луци Бар биће присутно додатних 120 учесника вежбе задужених за логистичку подршку.

На вјежби на подручју Црне Горе неће бити кориштена бојева муниција великог калибра, већ ће црногорски војници бити упућени на полигон Криволак у Северну Македонију, где ће се реализовати артиљеријска бојева гађања.

“Immediate Response 23” део је велике међународне вежбе, коју предводе САД “DefenderEurope23”, на којој око 24.000 војника из више од 20 савезничких и партнерских земаља изводи операције широм Европе у циљу јачања способности за брз, заједнички одговор на безбедносне претње.

Отварању вежбе су присуствовали представници Амбасаде САД у Подгорици и државни секретар у Министарству одбране Крсто Перовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *