У БАЗИ “ЈУГ” КОД БУЈАНОВЦА: Почела међународна војна вежба „Платинасти вук 23“

.

У бази „Југ“ код Бујановца данас је почела међународна тактичка вежба обучавања „Платинасти вук 23“, на којој учествују припадници Војске Србије и оружаних снага из девет других држава.

Фото: Министарство одбране СрбијеВежба се одржава до 27. јуна на полигону „Боровац“ и у бази Југ“, у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава. Циљ је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Фото: Министарство одбране Србије

У наредне две недеље, официри, подофицири и војници из Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, САД, Северне Македоније, Словеније и Србије, њих око 600, увежбаваће тактике, технике и процедуре које се примењују приликом анагажовања у мировним операцијама, са тежиштем на употреби неубојитог оружја. Борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту део су вежбовних активности предвиђених сценариом вежбе.

Фото: Министарство одбране СрбијеЗначај вежби из серије „Платинасти вук“, које се у Србији реализују од 2014. године, огледа се у подизању како капацитета за планирање, организовање и извођење међународних вежби тако и способности јединица Војске Србије за ангажовање у мултинационалним операцијама уз употребу, између осталог, и неубојитог оружја.

Фото: Министарство одбране Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *