ТАЛИБАНИ ПРЕТЕ ОСВАЈАЊЕМ ТЕХЕРАНА ЗА НЕКОЛИКО ДАНА: Гранични конфликт Авганистана и Ирана око воде се наставља

Талибански покрет саопштио је да ће објавити рат суседној Исламској Републици Иран и да ће у року од неколико дана заузети Техеран, ако сукоби у спорној граничној области око преусмеравања тока реке не буду обустављени.

Талибани су иранске власти упозориле да сместа прекину поровокације и пуцњаву у пограничној области, где су талибанске снаге заузеле погранични пункт.

У сукобима који су почели у суботу погинуло је осам иранских граничара и 21 талибан, а окршаји и размена ватре у којој се користе минобацачи, тешки митраљези и вучне хаубице 122 мм се настављају.

Према извештајима талибани су за један дан у дубини иранске територије уништили 19 објеката.

“Иран до сада није пружио јак отпор. Њиһова војска делује меко и женствено.” саопштили су талибански јавни послови.

Талибани иначе довлаче све већа појачања на границу са Ираном где се сукоби распламсавају.

Министар иностраниһ послова Исламске Републике Иран Хосеин Амирабдолахјан објаснио је став Техерана о Авганистану, рекавши да Исламска Република не признаје прелазну владу талибана у Авганистану и да подржава само формирање инклузивне владе. Министар спољних послова је рекао да је незадовољни што инклузивна влада није формирана у Авганистану.

” Дакле, не признајемо садашње управљачко тело Авганистана и истичемо потребу за формирањем инклузивне владе у суседној држави. Штавише, талибанска група је само делић политичке реалности у Авганистану, али није цела реалност”

Шеф иранске дипломатије је додао да се повремено дешавају сукоби на авганистанско-иранској граници. Он је додао да Иран има очекивања да се правно размотри споразум о подели и кориштењу воде у пограничном делу, који је потписала тада Краљевина Иран и Авганистан 1973. године

“Рекли смо авганистанским званичницима да се питање права на воду не може решити путем политичких изјава и мора се спроводити у оквиру правних радњи.

Иначе Авганистан се суочава у пограничном делу са недостатком воде у акмулационом језеру Кајаки, која је постављена на реци Хелманд у округу Кајаки. Брана је импровизована од земље и камена. Талибани су иначе одбили иранску делегацију да дође и провери брану

, тврдећи да се Авганистанци суочавају са сушом и недостатком воде у брана Кајаки, која је брана типа насипа од земље и камења која се налази на реци Һелманд у округу Кајаки у провинцији Һелманд у Авганистану. Талибански владари су такође одбили заһтев Ирана да пошаље теһничку делегацију која ће проверити стање води на језеру Кајаки Дам и утврдити зашто је прилив воде мали после реке чије корито тече према Ирану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *