ТАЈВАН ИЗВОДИ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ ОДБРАНЕ АЕРОДРОМА ОД КИНЕСКОГ НАПАДА, ВИДЕО

Како јавља АФП, Тајван је у среду 26. јула, извео своју прву војну вежбу на међународном аеродрому Таојуан, накратко зауставивши комерцијални саобраћај док су војници вежбали одбрану објекта од симулираног напада Пекинга.

Вежба је део тајванских једнонедељних масовних ратних игара – годишњих вежби “Хан Куанг” (Han Glory) – које су ове године укључивале заштиту цивилних аеродрома док Пекинг појачава војне и политичке притиске на острво.

Ово је прва таква вежба одржана на највећем аеродрому на Тајвану у близини главног града откако је отворен 1979. године.

Војни експерт Александар Хуанг рекао је да Тајван црпи искуства из инвазије Москве на Украјину, која је прошле године одбила напад руских падобранаца на аеродром Антонов недалеко од Кијева.

„Заузимање аеродрома противника је кључ за слање великог броја јуришних снага ваздушним транспортом у операцији инвазије“, рекао је Хуанг.

„Поред упознавања наших снага са командом и контролом, ова вежба такође може да сигнализира потенцијалним непријатељима да се припремамо за такве непредвиђене ситуације“, рекао је он за АФП.

Пошто је ваздушни саобраћај био заустављен на око 30 минута, јер су се десетине војника из јуришних хеликоптера борили против „непријатеља“ који су слетали на писту аеродрома.

Аеродромска полиција и ватрогасци такође су се придружили операцији, за коју је влада рекла да има за циљ комбиновање цивилне и војне заштите на критичној инфраструктури.

Кина, која Тајван сматра својом територијом, појачала је притисак последњих година, скоро свакодневним упадима борбених авиона и бродова који су распоређени око вода острва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *