ШВЕЂАНИ ВОЉНИ ДА ОБУЧАВАЈУ УКРАЈИНСКЕ ПИЛОТЕ НА ЛОВЦИМА ЈАС-39 ГРИПЕН, АЛИ НЕ И ДА ИХ ДАЈУ КИЈЕВУ!

Шведски министар одбране изјавио је да та земља разматра да ли да дозволи украјинским пилотима да се обучавају на њеним борбеним авионима ЈАС 39 Грипен.

Шведска је до сада искључивала могућност слања ловаца ЈАС-39 Грипен у Украјину, рекавши да су јој ти авиони потребни за сопствену у одбрану.

Министар одбране Шведске Пал Јонсон рекао је шведској телевизији ТВ4 да Шведска са „позитивним дуһом“ гледа на украјински заһтев да дозволи својим пилотима да испробају шведски авион.

„То би, на пример, могло да значи пробне летове, коришћење симулатора“, рекао је он у четвртак.

Украјина је дуго тражила западне борбене авионе како би јој помогли да се одупре свеобухватној руској инвазији, која је већ друга година. Кијев је такође изразио интересовање за друге западне авионе, укључујући Грипен. Јонсон је поновио да Шведска нема непосредне планове да пребаци авионе Грипен у Украјину.

„Потребни су нам за одбрану наше територије управо сада, али отварамо се да дозволимо Украјинцима да тестирају Грипен“, рекао је он за ТВ4.

У суседној Данској, премијерка Мете Фредериксен је у четвртак рекла да влада блиско сарађује са савезницима из НАТО-а на плану да се украјинским пилотима обезбеди обука Ф-16.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *