СВЕ ОПАСНИЈИ ИНЦИДЕНТИ АМЕРИКАНАЦА И ФРАНЦУЗА СА РУСКИМ БОРБЕНИМ АВИОНИМА НА НЕБУ ИЗНАД СИРИЈЕ! ВИДЕО

Од када је кренула пандемија коронавируса, а онда ескалација кризе и рат у Украјини, дешавања у Сирији била су скинута са насловних страна новина, портала и телевизије.

Како ствари одмичу изгледа да се Сирија враћа у фокус светских сила, јер су САД и Русија нашли простор где могу да показују своје мишиће.

У прилог томе говоре и скоро четири иницдента на небу изнад Сирије, где руска и сиријска борбена авијација изводе војне вежбе, али и борбене активности против џихадистичких група.

Дана 18. априла 2023. забележен је био први иницдент између руског борбеног авиона СУ-35 и америчке летелице, а онда 5. и 6. јула чак три инцидента. Два са Американцима и један са Французима на ирачко-сиријској граници.

Али кренимо од последњих дешавања.

У четвртак 6. јула у 9.30 сати по локалном времену поново је дошло до сусрета руских ловаца СУ-35 и америчких дронова MQ-9 који како је поновила ЦЕНТЦОМ Централна команда америчке војске која покрива Блиски исток били су у борбеној мисији против Исламске државе.

Као и у случају истог инцидента који се догодио 5. јула руски авиони су летели испред дронова и избацивали ИЦ мамце са падобраном и летели опасно близу самих дронова и како је наведено: ” угрожавали су безбедност свих укључених летелица”.

“Ово је други случај опасног понашања руских пилота у последња 24 сата, а први се догодио у среду око 10.40 часова, по локалном времену. У том случају, руски авиони су лансирали ИЦмамце са падобрано на дронове и летели опасно близу дронова, приморавајући америчке пилоте-дронова да изводе маневре избегавања.

Ови догађаји представљају још један пример непрофесионалних и небезбедних акција руских ваздухопловних снага које делују у Сирији, које угрожавају безбедност и коалиционих. Позивамо руске снаге у Сирији да престану са овим непромишљеним понашањем и да се придржавају стандарда понашања који се очекују од професионалних ваздухопловних снага како бисмо могли да се поново фокусирамо на трајни пораз ИСИС-а

Централа команда америчких ваздушних снага остаје посвећена обезбеђивању безбедности и безбедности свог особља и имовине и наставља да блиско сарађује са партнерима и савезницима на решавању ових инцидената и спречавању било какве ескалације тензија у региону. Безбедност војног особља и успех мисије против ИСИС-а зависе од професионалног и одговорног понашања свих снага које делују у региону“, каже у новом саопштењу генерал-потпуковник Алекс Гринкиевич командант Ваздухопловних снага Централне команде Commander, 9th AF (AFCENT) и Командант ваздушне компоненте комбинованих снага (Combined Forces Air Component Commander (CFACC) for CENTCOM.

Командант Централне команде САД Ерик Курила недавно је изјавио да поновљена кршења од стране руског ваздухопловства над француским и америчким авионима изнад Сирије изазивају „значајну забринутост за безбедност региона“.

Фото: Armée française – Opérations militaires

Француски сусрет

Истог дана сусрет са руским борбеним авионом СУ-35 имали су и француски рафали. Наиме 6. јула два ловца Дасо Рафал француског ратног ваздухопловства у мисији ” Operation Chammal”, заштите на ирачко-сиријској граници реаговала су на непрофесионалну интеракцију од стране СУ-35 Руске Федерације.

Француски пилоти су маневрисали како би контролисали ризик од могуће несреће пре него што су наставили даље патролирање”.

Генералштаб Оружаних снага Француске осудио је ово понашање у саопштењу објављеном тог дана. Власти су као доказ дале слику руског борбеног авиона како би поткрепиле своју тврдњу, тврдећи да се руски авион опасно приближио два авиона Рафале.

Француско Министарство одбране још није дало коментар на ову тему.

Су-35 против MQ-9

Али, вратимо се Американцима, наиме 5. јула који се сматра најкритичнијим даном у иницидентима америчких летелица. Поменути догађај десио се у 10.40 сати по локалном времену.

Руски ловци Су-35 бацили су ИЦ мамце са падобраном директно на надолазећу руту америчке беспилотне летелице МК-9 Реапер изнад Сирије, а затим су изашли испред њих и укључили накнадно сагоревање док је америчка летелица избегавала да буде срушена.

“Руски војни авиони су се понашали несигурно и непрофесионално док су били у интеракцији са америчким авионима у Сирији. Док су три америчке беспилотне летелице MQ-9 спроводиле мисију против циљева ИСИС-а, три руска борбена авиона почела су да малтретирају дронове. Против утврђених норми и протокола, руски авиони су бацили више осветљавајућих ИЦ мамаца са падобраном испред дронова, приморавајући наше летелице да изводе маневре избегавања. Поред тога, један руски пилот је поставио свој авион испред MQ-9 и укључио накнадно сагоревање, чиме је смањио способност оператера да безбедно управља летелицом. Ови догађаји представљају још један пример непрофесионалних и небезбедних акција руских ваздухопловних снага које делују у Сирији, које угрожавају безбедност и америчких и руских снага. Позивамо руске снаге у Сирији да престану са овим непромишљеним понашањем и да се придржавају стандарда понашања који се очекују од професионалних ваздухопловних снага како бисмо могли да се поново фокусирамо на трајни пораз ИСИС-а”, саопштио је генерал-потпуковник Алекс Гринкевич, командант Ваздухопловних снага Централне команде Commander, 9th AF (AFCENT) и Командант ваздушне компоненте комбинованих снага (Combined Forces Air Component Commander (CFACC) for CENTCOM.

14, јун 2023 Ф-22 Раптор слеће у Јордан

Централна команда војске Сједињених Америчких Држава која покрива зону Блиског истока и централне Азије саопштила је да су због све агресивнијег понашања пилота руске авијације на небу изнад Сирије одлучили да у ту зону да распореде борбене авионе Ф-22 Раптор који припадају 94. ловачкој авијацијској ескадрили из базе Ленгли.

Како је навела Централна команда основна сврха распоређивања је приказивање способности САД и реакције у светлу све агресивнијег понашања руских пилота на небу Сирије.

Раптори су слетели у базу Мувафак Салти у Јордану одакле ће борбено деловати над Сиријом у сусрету са руским ловцима СУ-35.

СУ-35 и амерички авион 18. април 2023.

Иначе руски борбени авион СУ-35 актер инцидента са америчким авионима био је 18. априла 2023.

Како се наводи борбени авион (не спомиње се тип летелице) је полетео из једне ваздухопловне базе у пресретање руског борбеног авиона СУ-35.

Током акције пресретања према наводима ЦЕНТЦОМ руски пилот је маневрисао непрофесионално на даљини од 7.000 м, а онда и у самој близини америчког авиона кршећи ваздухопловне прописе.

Снимак пресретања настао је нишанским извиђачким системом АН/ААQ-33 која обезебеђује индентикацију циља, праћење, ГПС координате циље и прецизно навођење. АН/ААQ-33 познат је и као Снипер Адванцед Таргетинг Под (АТП) који има два пута већу резолуцију и три пута већи домет од АН/ААQ-14 ЛАНТИРН. Претпоставља се да је у питању био амерички Ф-15 или Ф-35 који имају монтиран овај систем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *