КАКВУ КАСЕТЕНУ МУНИЦИЈУ САД ДОНИРАЈУ УКРАЈИНИ?!

Сједињене Америчке Државе ће у петак 7. јула 2023. нови пакт војне помоћи Украјини који је контроверзна по више тема, а највише по томе што ће садржавати артиљеријску касетну муницију, рекли су званичници одбране за CNN.

Иначе овај медији је још прошле недеље је први пут наговестио да администрација Џо Бајдена разматра да одобри трансфер контроверзног оружја Украјини.

Када је наговештено било да ће Украјина добити ново оружје сви су помислили на тактичке балистичке ракете АТАЦМС домета 300 км. Прича је наговештавала и каластер авио бомбе, а онда се у све већој мери спомињала и касетна артиљеријска муниција.

Спомињу се пројектили М483 и М862 калибра 155 мм који спадају у концепт DPICM (dual-purpose improved conventional munition) двонаменска побољшана конвенционална муниција за противоклопну борбу.

Рад на развоју ДПИЦМ пројектила започео је касних 1950-их, са првим пројектилом, 105 мм М444 који је ушао у службу 1961.

Производња М444 окончана је почетком 1990-их.

Први прави ДПИЦМ био је 155 мм М483, произведен 1970-их. До 1975. коришћена је побољшана верзија, М483А1. Пројектил је носио 88 пројктила подмуниције двоструке намене сличне гранати М42/М46. Пројектил М864 калибра 155 мм ушао је у производњу 1987. године, и имао је базни део који повећава домет пројектила, иако и даље носи исте гранате М42/М46. Механизам за испуштање из базе смањује број подмуниције на 72. Радови су планирани у буџету 2003. године на накнадној опреми граната М42/М46 са осигурачима за самоуништење како би се смањио проблем “дуд” подмуниције која у почетку не експлодира, али може експлодирати након руковања. У Вијетнаму су били познати као “петарде” због таласасте детонације подмуниције у трајању од неколико секунди.

Систем оружја се могао користити и у пројектилима ХИМАРС и 155мм граната.

О касетној муницији за артиљерију

Касетна муниција коју производе САД SADARM (Sens And Destroy Armor) у преводу осети и уништи оклоп.

Систем касетне муниције чине пројектил-контејнер са темпираним упаљачем и избацним пуњењем сличне конструкције као и код класичних пројектила и два потаклибарна пројектила смештена у контејнер. Потпројектили су направљени у облику цилиндра и пречник им је 148 мм, а дужина 220 мм. Избацују се кроз дно пројектила калибра 155 мм деством избацног пуњења активираног помоћу темпираног упаљача на висини од 1.000 м изнад циља. Помоћу падобрана пројектили падају изнад циља описујући сприралну пројекцију око својих централних оса на тлу. Максимални пречник спирала износи 150 м, што представља величину зоне претраживања једног од два потпројектила. Када је циљ откривен и идентификован, активира се експлозивно пуњење, а детонациони талас обавља преобликовања диска у пројектил који брзином од 2000 м/с погађа циљ са горње стране, која је најслабије заштићена. Ради детекције циља у свим временским условима и отпорности на разна ометања од противника. Систем SADARM користи комбинацију четири различита сензора: активни милиметарски радар, милиметарски пасивни радиометар, магнетометар и сензор на бази термовизији. Глава пројектила предвиђена је да се дејствује на бази кумулативног ефекта.

Осима SADARM Американци су развили још два слична система RAAM (Remote Anti Armor Mine) са минама опремљеним магнетним упаљачем које избацују помоћу артиљеријских пројектила 155 мм. У један пројектил стаје 10 мина RAAM и систем ADAM (Area Denial Artillery Munition) која се избацује из артиљеријских оруђа калибра 155 мм, а намењен је за дејство против пешадије.

Министарство одбране САД спроводи процес замене Д.П.И.Ц.М.-а оружјем из програма алтернативних бојевих глава (АВП) које се може користити у сличном капацитету, али које неће оставити велике количине неексплодираних убојних средстава која би могла убити цивиле или тимове за уклањање.

0 коментара на “КАКВУ КАСЕТЕНУ МУНИЦИЈУ САД ДОНИРАЈУ УКРАЈИНИ?!

 1. Ima i Vojska Srbije kasetnu municiju … tolika dreka oko toga a veliki broj država poseduje takvu vrstu municije.
  Kod VS postoji u artiljerijskim sistemima kao i u vazduhoplovstvu.
  Artiljerijom je Milan Martić gađao Zagreb – pa je dobio šta je zaslužio…sada robija.
  U avijaciji se nalazi britanska avio-bomba BL-755, korištena u bivšim ratovima na Balkanu.
  U sebi sadrži 147 bombica MK-1 kumulativno-parčadnog dejstva.
  Dejstvom pokriva površinu oblika elipse 200×80 m. Ima dva upaljača – udarni sa piezo kristalom i senzorski upaljač.
  Vrhunska avio-bomba. Nosi je avion Orao i G-4…načelno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *