ШВАЈЦАРСКИ ТЕНКОВИ LEOPARD 2A4 ПРЕКО НЕМАЧКЕ СТИЖУ У ХРВАТСКУ

Како је ТВ Фронт 22. новембра објавила: “Швајцарско савезно веће одобрило је извоз 25 тенкова Leopard 2A4 у Немачку за њихову накнадну куповину од стране производне компаније Rheinmetall Landsysteme GmbH. Истовремено, немачке власти су увериле Швајцарце да борбена возила неће напуштати територију Немачке и земаља чланица НАТО, где ће се користити за допуну постојећег наоружања”.

И сада долазимо до тога, где ће тих 25 “швајцараца” да заврши? Немцима не требају, због противљења Швајцарске не могу бити послати Украјини. Па где ће онда да заврше?

Како се незванично сазнаје из кругова блиских Загребу, у току су преговори око тих 25 “Леопарда”, да се испоруче Хрватској. Према договорима, Хрватска ће за те тенкове дати тенкове које тренутно поседују, а који ће бити предати Украјини.

Колико је познато, Хрватска је завршила “Рат за Југословенско наслеђе” са 222 тенкова Т-55 и 75 тенкова М-84 (48 М-84 и 27 М-84А). Тенкове Т-55 је повукла из оперативне употребе и ускладиштила у складишту у Петрињи. Тенкови М-84 су унапређени у верзију М-84А4 Снајпер свих 75 примерака. Затим је до 2020. године планирано да се на стандард М-84А5 унапреди 48 тенкова, док је остатак тенкова требало да буде стављен у резерву.

Хрвати увелико разматрају набавку нових тенкова. Тако већ разматрају замену својих “Снајпера” тенковима Leopard 2A8, K2 Black Panther и Leclerc. Разговори с Немцима и Французима су увелико у току. Процењује се да би, ако Хрватска војска замени тенкове М84А4 по принципу један за један, нови тенкови коштали војску око 720 милиона евра. Војска наводи да је потребно око 100 тенкова или два оклопна батаљона плус неколико тенкова за обуку возача.

И онда се појављују швајцарски тенкови Leopard 2A4 (Pz 87). Швајцарци су дозволили продају тих тенкова Немачкој, уз обавезно ограничење, да исти не могу бити распоређени ван данашње територије НАТО савеза. Односно, не могу бити испоручени Украјини. Што су Швајцарци, јасно дали до знања Берлину.

Тако да су ти тенкови завршили у преговорима Берлина и Загреба. Хрватска је вољна да испоруку тих тенкова плати тенковима Т-55. То је била њихова прва понуда. Међутим, Украјинци су заинтересовани за тенкове М-84, који иако нису тенкови Т-72, слични су истим. Украјинци су се надали да ће им Словенци испоручити своје М-84, међутим, добили су из Словеније тенкове М-55С.

Али како се сазнаје из Загреба, сад се воде преговори да се Немцима да 25 тенкова М-84А4 за тих 25 швајцарских тенкова Leopard 2A4 (Pz 87). Како Швајцарци тренутно у резерви имају 71 тенк Leopard 2A4 (Pz 87), не искључује се да ће сви они завршити у Хрватској. Тако да би у перспективи, сви хрватски тенкови М-84 могли завршити у украјинској степи.

Познато је, да су Хрвати заинтересовани за немачке “Леопарде”. Међутим, буџет “Пантовчака” баш и не може да подржи набавку истих из Немачке. Тако да се швајцарски панцери појављују, као једно од решења. Будући да не могу завршити у Кијеву, могу без проблема да заврше у Загребу.

Украјинцима тенкови требају, не могу да добију швајцарске панцере али могу да добију хрватске снајпере. Што би се рекло: “И вуци сити и овце на броју”.

Шта ће се тачно десити, пред нама је. Али где има дима има и ватре.

“Швајцарски Pz 87 на Слуњу а хрватски М-84А4 Снајпер у степи?”

0 коментара на “ШВАЈЦАРСКИ ТЕНКОВИ LEOPARD 2A4 ПРЕКО НЕМАЧКЕ СТИЖУ У ХРВАТСКУ

  1. Ne znam koliko sam ja lud, naivan, šta god, ukoliko mislim da smo mi preterali sa ulaganjem u kupovinu i modifikacije “starudije” iz sovjetske ere!? A, da smo pritom zapustili kopnenu vojsku i kadar koji bi je opsluživao (ovo drugo pogotovo)!? 12/18 Nora, 30ak Miloša i Lazara sa DUBSom 12.7, po nekoliko “manekenskih” (modifikacije) primeraka koji se već čitavu deceniju vucaraju od sajma do pokaznih vežbi (gde smo imali prilike da vidimo kako određeni primerci zakažu na samom prikazu borbene sposobnosti) ne čine jaku kopnenu vojsku! Ne zaboravimo, ako ne grešim, da je nas ulaganje u modernije sisteme PVO (Pancir, Fk-3) gurnuo ispred Hrvata u svetskom poretku armija po snazi!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *