СИПРИ УПОЗОРАВА: Нуклеарне силе се убрзано наоружавају! Кина бележи највећи број атомских бојевих глава

ТВ ФРОНТ/DW/ARD

Истраживачи стокхолмског Института за мировна истраживања СИПРИ упозоравају како све нуклеарне силе форсирају нуклеарно наоружавање. У свом годишњем извештају они упозоравају на све већи број оперативног нуклеарног оружја. СИПРИ прави разлику између оперативних и укупних залиха нуклеарног оружја: у укупне залихе спада и старије нуклеарно оружје и оно намењено разградњи односно расходовању.

“Улазимо у један од најопаснијих периода у људској историји”, рекао је директор СИПРИ-ја Ден Смих и позвао је на обнову „нуклеарне дипломатије” и јачање међународне контроле над нуклеарним оружјем.

У извештају СИПРИ-ја се наводи како девет нуклеарних сила – САД, Русија, Велика Британија, Француска, Кина, Индија, Пакистан, Северна Кореја и Израел – настављају да модернизиују своје нуклеарне арсенале. Од почетка 2022. до почетка 2023. године глобална залиха нуклеарних бојевих глава се, пема проценама СИПРИ-ја, додуше смањила за готово 200 комада на процењених 12.512 -али, број оперативног нуклеарног оружја се повећао за 86 комада на процењених 9.576.

Мање транспарентности

Русија и САД држе у стању готовости 2.000 бојевих глава. Оне су монтиране на ракетама или у војним базама заједно са бомбардерима. Према истраживачима мира, Русија и САД заједно поседују готово 90 посто укупног нуклеарног оружја.

Њихови арсенали остали су стабилни током 2022. године, мада је транспарентност значајно смањена након почетка рата против Украјине. Ни британска влада у 2022. години није јавно објавила с којим бројем број нуклеарног оружја располаже.

Директор СИПРИ-ја Смит је истакао да се све веће залихе не могу објаснити ратом у Украјини јер је сада потребно више времена за развој нових бојевих глава. Осим тога, земље с највећим порастом нуклеарног наоружања нису директно погођене ратом.

Значајно повећање нуклеарног оружја у Кини

Највећи раст – 60 нових нуклеарних бојевих глава – бележи Кина, која је повећала своје залихе нуклеарних бојевих глава са 350 на 410. Следе Русија (12), Пакистан (5), Северна Кореја (5) и Индија (4).

Истраживачи из СИПРИ-ја очекују да ће кинески арсенал нуклеарног оружја наставити да се повећава, како би ова земља до краја деценије могла располагати са барем онолико балистичких интерконтиненталних ракета колико их имају САД или Русија.

Индија и Пакистан су 2022. године такође увеле и даље развијају нове врсте нуклеарних носача. Индијско оруже сада је дизајнирано за веће домете и могло би досећи мете по целој Кини, претпостављају истраживачи.

СИПРИ са забринутошћу указује на генерално појачану реторику држава о важности нуклеарног оружја. И Северна Кореја такође наставља да свој војни нуклеарни програм види као централни елеменат своје сигурносне стратегије. Истраживачи процењују да је та земља до сада направила око 30 бојевих глава и да има довољно материјала за и до 70 бојевих глава.

АРД-Тагессцхау/јр

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *