ШЕФ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ ИЗРАЕЛА: “БОРБЕ У ПОЈАСУ ГАЗЕ ЋЕ ТРАЈАТИ НАЈМАЊЕ ЈОШ СЕДАМ МЕСЕЦИ”

Израелске власти, које су обећале да ће се у блиској будућности обрачунати са Хамасом након почетка копнене операције у појасу Газе крајем октобра 2023. године, сада кажу да би се рат могао одужити отприлике у истом периоду колико је већ трајао.

Према Цахи Ханегбију, који је на челу израелског Савета за националну безбедност, вероватно ће се борбе у Гази наставити још најмање седам месеци. Он је то изјавио на израелском ТВ каналу i24NEWS.

Ханегби је напоменуо да израелске снаге већ контролишу 75 одсто такозваног Филаделфијског коридора – уског појаса земље дужине 14 км, који се налази дуж целе границе између појаса Газе и Египта. Овај назив је 2004. године дала израелска војска као кодно име за погранично подручје.

Израелска војска планира да ускоро преузме потпуну контролу над овим коридором како би блокирала руте за шверц оружја, рекао је шеф Савета за националну безбедност.

Подсетимо, рат у Гази траје већ осми месец и, према Ханегбијевим речима, испада да ће трајати до краја 2024. – у најбољем случају почетка 2025. године. За обичне Палестинце ово су далеко од ружичастих предвиђања. За то време број жртава је премашио 36.000 људи. Стотине хиљада људи изгубило је своје домове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *