САД У ПЕРСИЈСКИ ЗАЛИВ ШАЉУ СТРАТЕШКУ НУКЛЕАРНУ ПОДМОРНИЦУ НОСАЧ КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА

Централна команда америчке војске US CENTCOM саопштила је да је кроз зону Суецког канала прошла старешка нукеларна подморница носач крстарећих ракета Tomahawk.

Како је наведено ова стратешка подморница носач ракета проћи ће кроз Црвено море и кренути према Персијском заливу.

Верује се да је присутност ове подморнице у Персијском заливу директна порука Ирану да не чини непромишљене потезе због тренутног рата Израела са Хамасом, тензија са проиранским милицијама у Сирији и Ираку и окршајима Хезболаха и израелске војске на граници са Либаном.

Како су саопштиле америчке војне воласти ради се о подморници USS Florida (SSGN-728). Ова подморница носи у трупу 154 крстареће ракете Tomahawk.

Америчка морнарица извршила је 2004. године конверзије стартешке нуклеарне подморнице класе Охајо од носача интерконтинеталних балистичких ракета у носача крастарећих ракета, као средство за подршку специјалним снагама.

Конверзија је уследила после доношења доктрине Sea Power 21 (Морска моћ 21) чији темељ почива на три елемента:

Фото: Принтскин Јутјуб

1, морски удар;

2. морски штит;

3. морска база;

Подморнице осим што су постали носачи крстарећих ракета добили су и специјалне модуле за помоћ специјалним једницама које ова подморница превози осим крстарећих ракета. Бројно стање специјалних једница у подморници је 40 припадника. Цена конверзије износила је 3,8 милијарди евра.

Нукеларна подморница USS Florida (SSGN-728) поринута је 1981. године, а у оперативну употребу ушла је 1983 године. Из оперативне употребе требала би да изађе 2025. године када би америчка морнарица требала да уведе нову класу стратешких нуклеарних подморница “Колумбија”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *