РУСКИ БРОДОВИ И НУКЛЕАРНА ПОДМОРНИЦА ПЛОВИ ПРЕМА КУБИ! ХАВАНА: То је пријатељска посета, нема маневара на Карибима!

Андреј Млакар

Руски бродови плове према Куби! Не ово није, чувена реплика из филма “Три карте за Холивуд” режисера Божидара Николића. Сценаристи Жељко Мијановић и Драгослав Бокан су радњу филма ставили у рану јесен 1962 године у једно мало село које се подлелило на руску и америчку страну на почетку Кубанске кризе која је свет довела на ивицу нуклеарног рата.

Посебно оно што забрињава да руске нуклеарне подморнице плове према Куби као у добра стара хладноратовска времена, само што овај пут нема адмирала Сергеја Горшкова оца модерне Совјетске морнарице која је имала своју подморничарску базу на Куби.

Кубанска влада потврдила је овог четвртка да ће руски морнарички одред од три брода и нуклеарне подморнице посетити луку Хавана између 12. и 17. јуна.

Руске нуклеарне подморнице стижу на Кубу© Shutterstock
Foto: Shutterstock

Министарство спољних послова је у саопштењу саопштило да „посета одговара историјским пријатељским односима Кубе и Руске Федерације и да је стриктно у складу са међународним прописима“ које је потписала Хавана.

У белешци се не говори о војним вежбама, у поређењу са недавно објављеним информацијама које су, из америчких извора, указивале да руски бродови путују у Карипско море да учествују у маневрима и да би могли да се зауставе у лукама на Куби и у Венецуели.

„Ниједан од бродова не носи нуклеарно оружје, тако да њихово заустављање у нашој земљи не представља претњу за регион“, појашњава Министарство спољних послова Кубе, које је такође навело да су „посете поморских јединица из других земаља историјска пракса“. нације са којима земља одржава „односе пријатељства и сарадње“, каже се у саопштењу.

Бродови који чине руски морнарички одред су, како се наводи у саопштењу, фрегата Горшков, подморница на нуклеарни погон Казан, флотни танкер за нафту Пашин и спасилачки тегљач Николај Чикер.

Руска ракетна фрегата Адмирал Горшков, који је у овом пловном саставу је командно брод најновије генерације фрегата у руској морнарици, извела је у јануару 2023. вежбу за обуку лансирања хиперсоничних ракета Циркон на Атлантику уз помоћ компјутерске симулације. Ова фрегата је у фебруару 2023. године учествовала у заједничким вежбама са Јужном Африком и Кином, а прошлог марта придружила се заједничким вежбама које су извеле морнарице Кине, Ирана и Русије у Оманском заливу.

Друго пловило је нападна нукеларна подморница класе Јасен -М која носи име Казањ серијског броја (К-560) која испаљује крстареће ракете која је постала оператвина 2021. године. Подморница Казањ, класе Јасен М поринута је 2017. године и ушла је у службу Северне флоте 2021. Ова подморница може да носи крстареће ракете Оникс и Калибр. Министарство одбране у Москви је раније саопштило да ће Казањ бити наоружан хиперсоничним пројектилима Циркон.

Нападну нукеларну подморницу Казањ (К-560) покреће нуклеарни реактор 4. генерације КТП-6. За ову подморницу кажу да је најтиша у руској подводној флоти.

Посета Хавани биће прва икада страној луци једне нападне нуклеарне подморнице класе Јасен-М.

У саопштењу кубанског министарства спољних послова наводи се да ће фрегата Горшков по доласку у луку Хавана 12. јуна испалити 21 плутон из бродског топа „као поздрав нацији“, гест који ће бити реплициран са тврђава у престоничком заливу са 21 плотуном испаљеним из церемонијаллних топова. Такође Министарство спољних послова Кубе је додал да ће током руске посете морнари реализовати програм активности са посетама и обиласцима места на Куби од историјског и културног значаја.

Осим ракетне фрегате и нападне нуклеарне подморнице у пратњи ова два капитална брода су и два помоћна пловила. Спасилачки брод “Nikolay Chiker” и танкер “Akademik Pashin”

Један коментар на “РУСКИ БРОДОВИ И НУКЛЕАРНА ПОДМОРНИЦА ПЛОВИ ПРЕМА КУБИ! ХАВАНА: То је пријатељска посета, нема маневара на Карибима!

  1. Скромно. Два ратна и два помоћна брода. Мало али ипак више него што је било у време “освешћености” Руса и Русије (а код нас још увек има омађијаних западним илузијама). Шта рећи него радите Браћо, радите Другови.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *