РУСИ СТРАТЕШКИМ БОМБАРДЕРИМА ПРЕЛЕТАЛИ МРЕЖУ GIUK И ПРИБЛИЖАВАЛИ СЕ ЗОНИ ADIZ СА СЕВЕРОИСТОКА ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ 2 ГОДИНЕ!

Русија је први пут после две године послала ТУ-95МС да испита  NATO одбрану звану GIUK (Grenland – Island – United Kingdom) и приближили су се зони контроле NORAD (противаздушне одбране САД и Канаде).

Ово је саопштио Командант Северне команде САД, као и Северноамеричке команде ваздушно-космичке одбране, генерал Грегори М. Гијо и навео да се то десило прве недеље марта и да су два бомбардера ТУ-95МС праћена на радарским екранима да су надлетели GIUK мрежу сонара која покрива зону између Греланда, Исланда и Уједињеног Краљевства и кренули према ваздушном простору САД и Канаде и то први пут после више од две године.

Генерал Гијо се такође осврнуо и да би кинески бомбардери и ратни авиони такође могли почети да лете у близини ADIZ зоне али са Пацифичког подручја, док је давао изјаву пред Комитетом за оружане снаге Сената.

Гијо је прецизирао да је овај најновији инцидент другачији по томе што су се бомбардери Ту-95 „Медведи” приближавали са североистока, а не према Аљасци, где се дешава највише оваквих инцидената.

„Имали смо успеха у раду са НАТО и Европском командом на североисточном пправцу“, рекао је Гијо.

„Баш прошле недеље, први пут у више од две године, Руси су послали два бомбардера том авенијом кроз оно што зовемо ‘GIUK Гренланд, Исланд и Уједињено Краљевство, приближавајући се канадском ваздушном простори и Зона за идентификацију противваздушне одбране Сједињених Држава“.

NORAD је у фебруару известио о три случаја руских авиона који су летели у Аљаском ADIZ-у без детаља о типовима авиона, али су руски војни званичници открили да су два од четири авиона у једном инциденту били Ту-95, наводи Ројтерс.

„Нисмо морали да их пресрећемо јер смо имали авионе који су летели до тачке где бисмо их пресрели пре него што пређу зону идентификације, а Руси су се окренули пре него што су стигли до те зоне“, рекао је Гијо.

Гијо је рекао да је НОРАД држао поглед на бомбардере током њиховог лета, придајући заслуге заједничкој размени података са савезницима преко Европске команде САД и NORTHCOM-а, посебно са Норвешком.

Гијо је приметио да би се Народноослободилачка армија Кине ускоро могла придружити Русији у приближавању ADIZ-у у том региону.

„Оно што сам видео је спремност и жеља Кинеза да делују тамо (Артик)“, рекао је Гијо.

„Очекујем да ћу видети ваздушну активност у делу Арктика на Аљасци већ ове године, потенцијално. То је моја велика брига.” Гијо је раније рекао Комитету за оружане снаге Представничког дома да очекује да ће кинески авиони деловати у близини америчког ADIZ-а негде ове године, али није прецизирао у ком региону.

И Русија и Кина настављају да представљају велике претње америчкој домовини, рекао је Гијо.

Русија је извршила значајна улагања у подморнице са вођеним пројектилима, хиперсоничне ракете и носачи, ИЦБМ ракете и системе као што су нуклеарна торпеда и крстареће ракете на нуклеарни погон.

„Русија задржава највећу светску залиху стратешког и нестратешког нуклеарног оружја, заједно са значајним капацитетом за нападе у Северној Америци прецизним конвенционалним оружјем за ваздушно и поморско лансирање“, рекао је Гијо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *