ПУТИНОВА ВИЗИЈА САНИТАРНОГ КОРИДОРА У УКРАЈИНИ: Стратегија да се спречи напад на три руске области или да се Запад натера на преговоре?!

ТВ Фронт/Бошко Јовановић

Руски предсеник Владимир Путин приликом недавног сусрета са руским ратним дописницима у Кремљу саопштио је, односно поновио речи гувернера Белгородске области Вјачеслава Гладкова да ће Русија морати изградити санитарни коридор око Украјине како би спречила нападе на три пограничне области са којима има заједничку границу.

Зашто Руси морају да крену на Харков, да га заузму, да га окруже, уствари прво окружују, а онда га заузимају, али то је само један, део једне шире приче. Има једна књига од Хенрија Кисинџера која се зове “Дипломатија”, која се у Србији нешто не цени. Кисинџер је пре свега историчар, присталица класичног реализма и он добро уме да објасни историју међународних односа. Он је на пример објашњавао зашто се руска империја ширила?

Кад се руска империја шири негде, рецимо у Централној Азији, он је рекао да Русија има откривене неке границе, па мора да дође до скривених планина, да узме још једно парче да заштити пређашње границе и да је тај проблем који постоји код Руса њих терао стално на ширење. То је терало Русе нон-стоп да се шире, не империјална логика, него параноична потреба за безбедношћу.

Параноичну потребу за безбедношћу објаснићу на примеру Авганистана. Авганистан је имао границу са Совјетским Савезом и све да су га заузеле прозападне снаге, не говоримо само муџахедини него и прозападни политичари то не би изменило геостратешку позицију Москве, јер је тамо исувише планина да би могло да се из Авганистана продре у Совјетски Савез. Рецимо Руси имају на авганистанско-таџикистанској граници једну дивизију која у потпуности држи обезбеђено таџикистанско-авганистанку границу, али рецимо Руси су били параноични, па 1979 упдају у Авганистан и себи праве много већи проблем него што је то био, а неправилна оцена у међунардоним односима обавезно доводи до ратова и Роберт Џервис, покојни професор међународних односа и политичке психологије написао је књигу “Зашто обавештајне службе греше”.

По њему обавештајне службе греше јер анализе прави човек. И сваки човек страда од стереотипа, предубеђења и много чега другога, што га доводи до погрешних закључака. Објаснићу даље. Проблеми у Украјини су почели оног тренутка када је требао да се изабере наследник Леонида Кучме, Прва наранџасата револуција. Путин је тотално био неспреман за то. А пре тога су се десиле револуције у Србији, Грузији. Значи руска обавештајна служба је имала довољно материјала да предвиди да тако нешто може да се деси и у Украјини.

Foto: Shutterstock

Украјина се све више и више окреће Западу, а Москва све неспремније реагује на то. Она није приметила да у Харкову се ствара украјински националистички покрет. Да су прве ултрадесничарске организације настале у Харкову и напади који се из Харковске области дешавају на Белгородску област нису нимало случајни.

Напросто Руси нису правилно предвидели значај Украјине за Запад. Значи само да се пручавала пољска историја и идеје Ватикана све би било јасно. Зашто то говорим? Концепт сад да узмемо 2014. Крим и да организујемо тамо нешто у Донбасуали да они на то не трошимо паре и да се спремимо за сукоб ако буде. Давно сам писао да Руси треба да заузму Кијев, Дњепропењтровск, Харков и Херсон. То сам писао још на почетку рата, али стварање тампон зона је нешто што је једини начин да се напади на Руску федерацију спрече.

На пример Украјинци су пре неколико месеци покушали да нападну нуклеарку у Курској области. Значи Руси ће морати да заузму све у првој фази, да направе потпковицу од Кијева, Харкова, Херсона и Одесе. То је први корак. Објаснићу што. Харков је град од три милиона становника са огормном индустријом. Два највећа индустријска центра у Украјини су Дњепропетровск и Харков. У Харкову се и дан данас колико се може производе тенкови, а зашто помињем Харков, јер је Харков много већи од Белгорода. Сам Харков има много ресурса да напада на Белгородску област.

Ово што раде Украјинци да нападајуда су две чете појачане тенковима прешле у Шебејкино погранични рео белгородске области и да је артиљерија гађало Шебејкино и да је то успешнпо одбијено. Али, као што је рекао губернатор Белгороске области, једнини начин да се ово прекине је да се Харков присаједини Белгородској области. Украијниц нон стоп погрешно ратују. Ја увек говорим да ако хоће да ратују скупиш 50.000 људи, 200 тенкова и идеш на пример на Курск, Белгород. У Белгороду је ТО одбрана само и нападаш војне аеродроме. Тамо је је јуришна ескадрила хеликоптера и авиона. У принципу добар део авијације Западног војног округа је у околини Белгорода. Зашто се не гађају војни циљеви него фарма пилића? Да би имали реш пилиће?Па се гађају трафо станице по селима. Украјина нека гађа 48 сати Белгород, јер је то недовољно за икакв војни успех, али је довољно да се Руси изнервирају, а Руси крећу тек када се изнервирају. Јер су они по природи лењи и све их мрзи. Неко може да каже да је била грешка то што су се повукли из Кијева, јер су се ту укопали. Украјинци би морали ту да држе неке снаге, Руси су повукли те снаге и могли су да их користе на Донбаском правцу. Ствар је у томе што Руси чекају контраофанзивау, да ту сломе Украјинце и да ту дођу до Кијева из поравца Донбаса. Међутим не могућност да се открије одакле лете дронови који падају на нову Москву то је проблем, то значи да ФСБ не ради свој посао, иако се зна да је главни мозак свих украјинских напада Главна управу обавештајна ГУР. Руси су тек после ових напада решили да гађају острво које се налази у Дњепру који је саставни део Кијеву, а ту је седиште ГУР-а. Уместо то да се гађа на почетку рата то се гађала сад. Руси ће морати да заузму целу Сумску област и хтели и нехтели Одесу, јер је она магнет за Британце. Британци могу да користе одесу за антируксе акције. Све док Украјина буде имала ма какав излаз на море. То ће бити магнет за Британце и то ће морати да се држи под контролом. Ако би Украјина изгубила излаз на море то би се променило. У ком смислу? Напросто, најближа лука Русији коју би Британци могли да користе је лука Констанца у Црном мору, али је ствар у томе да Руси оклевају и све док оклевају рат ће да трају.

Foto:Shutterstock

Руси даа би решили ситуацију мораће хтели не хтели да заузму Сумску област, па да заузму Харковску област, део Кијевске области, па да заузму Луганску област, Доњецку област и целу Запорошку, Херцонску и Одеску област. Кад заузму целу Одеску област излазе на румунску границу и онда је то нешто што ће натерати НАТО на повлачење. Кад се заузму ти градови завршиће се само прва фаза овог рата. Следећа фаза је заузимање Кијева и Дњепропетровска и излазак на линију Житомир -Виница. Све док буде постојала таква антирсука држава она ће Русији правити проблеме. Једини начин да Руси једном за свагда реше своје проблеме са Украјином је да је комплетно поразе и да изђау и на данашњну украјинско-мађарску и украјинско -румунску границу . То ће онда скроз да промени слику Европе, то ће натерати Запад да преговара са Русијом.

Рат да се заврши скоро неће, ако Трамп победи, до тога има. Нисам сигуран да ће бајден да престане у садашњем обиму да помаже Украјину. Русија ако мисли да Запад натера на преговоре треба да победи. Русима се не жури, али је суштина у томе да промени своје војне циљеве. То су циљеви који треба да обезбеде да Русија још више да контролише Црно море и да Украјину остави без излаза на Црно море, јер Украјина не може да врши никакв притосак на Украјину у погледу извоза живота. Без изласка на румунску границу Русија неће натерати Запад да преговара јер они ратују сад преко посредника. Суштина је у свему томеда са војне тачке гледишта ратују погрешно и Руси и Украјинци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *