ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ НОВИ КОМАНДАНТ РАФ НИЈЕ ПИЛОТ: Ко је маршал ваздухопловства Рич Најтон

Свечаном церемонијом на РАФ колеџу Кранвел именован је главни маршал британског ратног ваздухопловства сер Рич Најтон који је преузео команду над Краљевским ваздухопловством од бившег главног маршала ваздухопловства сер Мајка Вигстона

Најтон је иначе први не-пилот који је постао начелник штаба ваздухопловства РАФ-а који ће водити бригу од 37.000 припадника редовног састава и 4.000 службеника.

ФОТО: RAF/Andrew Wheeler

Најтон је преузео дужност у кључном времену за британски РАФ, који се суочава са ново-старим изазовима и претњама док мора да спроводи операције заштите, чувања британског ваздушног простора и подршку партнерима у НАТО.

„Више од 100 година Краљевско ваздухопловство има виталну улогу у заштити наше земље, наших интереса и нашег народа. Наши бриљантни, вредни и иновативни људи важнији су за нашу безбедност него што је то био случај дуги низ година.

Главни маршал ваздухопловства Вигстон поднео је оставку на место начелника ваздушног штаба након укупно 37 година службе.

Осврћући се на своје четири године на месту начелника ваздухопловног штаба, Вигстон је рекао:

„Желим да се захвалим свима у Краљевском ваздухопловству – редовним, резервним, државним службеницима, нашим породицама и нашим индустријским партнерима – на служби у последње четири године . Били смо заузети. Континуирано смо се ангажовали на операцијама широм света, од ваздушног транспорта у Авганистану до обезбеђивања неба изнад Велике Британије, штитећи нашу нацију. Упркос Ковиду, нисмо стали.

ФОТО: RAF/Andrew Wheeler

„Сада са успостављеном Свемирском командом; увођењем нових летелица, система и опреме; иновацијама и модернизацијом у целој служби; пионирским приступом одрживим ваздушним операцијама; и водећим одбраном у регрутовању, задржавању и флексибилном запошљавању наших људи, ми смо постављен за наш други век. Следећа генерација припадника Краљевског ваздухопловства ће бити узбудљива и остављам вас у најбољим могућим рукама са главним маршалом ваздухопловства сер Рич Најтоном”, рекао је у свом последњем говору Вигстон.

ФОТО: RAF/Andrew Wheeler

Ко је нови начелник штаба ваздухопловства?

Придруживши се Краљевском ваздухопловству 1988. као универзитетски кадет, АЦМ Книгхтон је студирао инжењерство на Клер колеџу у Кембриџу. Његовом раном каријером доминирале су улоге на првој линији рада на пројектима морнаричког авиона Нимрода, Торнада и Херијера. Био је и командант логистичких снага у РАФ Виттерингу. Маршал Книгхтон је имао низ функција у Министарству одбране (МОД), Ваздушној команди и у набавци опреме и подршци, и био је блиско укључен у стратешко планирање и планирање способности за РАФ и одбрану. Такође је био помоћник начелника штаба ваздухопловства и заменик начелника штаба одбране за војну способност. Пре него што је постао начелник штаба ваздухопловства, био је заменик команданта за људске ресурсе у ваздушној команди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *