ПРОМЕЊЕН ЗАКОН И ЈЕДНА РЕЧ: РУСКА НАЦИОНАЛНА ГАРДА ДОБИЈА БОРБЕНЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ, ТЕНКОВЕ, БОРБЕНА ВОЗИЛА, АВИЈАЦИЈУ

Руска државна дума усвојила је заком према коме Руска гарда “Росгвардија” има право на употребу тешке војне технике.

У среду 19. јула закон је усвојен после првог и трећег коначног читања, према коме се Националној гарди Русије или Росгвардији даје право да има у свом наоружању у војну тенику, тешко наоружање и војну опрему.

Како наводе руски медији аутори овог закона су Александар Хиштајн, председник Комитета Државне Думе за информациону политику, Андреј Картаполов, председник Комитета Државне Думе за одбрану, и Василиј Пискарев, шеф Комитета за безбедност.

“У вези са испуњавањем од стране трупа Националне гарде задатака који су им додељени за предвиђену намену (на пример: учешће у борби против тероризма и екстремизма, учешће у обезбеђивању ванредног стања, ванредног стања, правног режима противтерористичке операције, учешће у територијалној одбрани Руске Федерације са додатком ауто-ваздушне опреме Руске Федерације и сл.) моћи ће да имају транспортни и вишенаменски хеликоптери, борбена возила пешадије, оклопни транспортери и друга борбена оклопна возила, појединачни примерци наоружања, системи везе, чамци, инжењерска опрема, наводи се у образложењу закона.

У вези са овим законом, у тексту савезног закона „О трупама Националне гарде” термин „оружје” (појам „оружја” укључује уређаје и објекте који су конструктивно дизајнирани да погоде живу или другу мету, дају сигнале) замењује се термином „оружје” (скуп оружја и техничких средстава за њихову употребу).

Поред тога, термин „борбена опрема“ (главни део војне опреме намењен за борбу) замењен је термином „војна опрема“, што означава различиту техничку опрему којом су трупе опремљене за борбене и свакодневне активности.

Нацртом закона се предлаже, појашњавањем појмовног апарата, да се текст важећих норми закона усклади са реалношћу, чиме ће се разјаснити постојеће правне празнине и измењеним нормама дати формална извесност, каже се у образложењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *