ПОВЛАЧЕЋИ СЕ ИЗ НЕВЕЛСКОЈА 47. МЕХАНИЗОВАНА БРИГАДА УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ УСПЕЛА ЈЕ ДА ИЗВУЧЕ ОКЛОПНА СРЕДСТВА АЛИ ЈЕ РУСИМА ОСТАВИЛА МНОГО МУНИЦИЈЕ И ДРУГОГ НАОРУЖАЊА, ФОТО

Насеље Невелскоје, које је прешло под контролу руске војске, бранила је позната 47. засебна механизована бригада Оружаних снага Украјине, која је наоружана западним оклопним возилима. У повлачењу из овог села украјинска јединица је оставила доста муниције и наоружања, али је оклопна средства унапред помериле у позадину како би се лакше повлачила.

Руски војници који су заузели Невелскоје пронашли су веома велики број напуштеног оружја, укључујући и западно. Украјинска јединица једноставно није имао времена да све евакуише, јер су Руси ушли у село буквално у тренутку повлачења Украјинаца и спречили их да све извуку. Истовремено руске јединице су се учврстиле на новим положајима.

Foto: скриншот VK канал

Наши борци су, уз масовну артиљеријску подршку, заправо ушли у Невелскоје на раменима непријатеља (…) Наравно, у бекству, непријатељ је напустио прилично велики број наоружања, укључујући и западне моделе. Међу занимљивим налазима су и бацачи граната западне производње. Највероватније је то оружје које је опремила 47. бригада Оружаних снага Украјине”, РИА Новости преноси речи саветник шефа ДНР Игора Кимаковског.

Али оклопна возила су унапред повучена из села, као да су знали да ће бити протерани из села. Зато је у околини Невелскоја тако мало оштећених возила. Повучена је и опрема из околине Красногоровке. Према обавештајним подацима, 47. бригада је све тенкове и борбена возила пешадије послала у Покровск, даље од линије фронта.

“У области Невелској, велики број непријатељске опреме стране производње није уништен. То је због чињенице да су украјинске формације, након што су унапред изгубиле четврти тенк Abrams из близине Красногоровке, Невелској, повукле опрему према Красноармејску (Покровск)”, додао је саветник Пушилин.

Дан раније је руско Министарство одбране саопштило да је руска војска заузела село Невелскоје у правцу Доњецка. Село се налази на повољној узвисини, што руским јединицама даје одређене предности. Поред тога, контрола Невелскоја омогућава руским снагама да развију офанзиву у два правца одједном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *