ПЛАНИРАНО ЈЕ ДА СЕ ПЕРСПЕКТИВНИ ЈЕДНОМОТОРНИ ЛОВАЦ СУ-75 “ШАХМАТ”, ПРОИЗВОДИ У ТРИ ВЕРЗИЈЕ

Руски перспективни једномоторни ловац Су-75 “Шахмат” (Checkmate), који је развила Уједињена авио-компанија (УАК), производиће се у три верзије. Ово произилази из докумената руске Федералне службе за интелектуалну својину.

УАК планира да произведе нови ловац у три верзије: једносед, двосед и као беспилотна летелица, ова опција се такође развија, судећи по документима доступним ТАСС-у. Патенти за све три верзије су регистровани од стране Федералне службе за интелектуалну својину. Остали детаљи још нису доступни.

Раније је објављено да ће предсерија ловаца Су-75 бити завршена 2026. године, такве планове има компанија Сухој, која је део УАК. Пре тога, корпорација планира да направи четири прототипа ловца, који ће учествовати у тестовима. Прототипови ће се појавити 2024. године и 2025. године, предсерија 2026. године, а серијске испоруке новог ловца почеће 2026ч године и 2027. године. Подсетимо, предсерија је индустријска серија неких производа, у овом случају борбених, направљена да потврди спремност за масовну производњу.

Нови руски перспективни једномоторни ловац пете генерације “Шахмат” први пут је приказан на ваздухопловном салону МАКС-2021. Авион је пројектован за снабдевање руских Ваздушно-космичких снага и страних купаца; у почетку је креиран са “отвореном конструкцијом” која омогућава да се прилагоди одређеном налогу.

Декларисане карактеристике: брзина – до 2 маха, долет – до 3.000 км, маса борбеног оптерећења – 7.400 кг. Инсталиран је радар AESA, систем свестране оптичке и електронске интелигенције, уграђени систем електронских сметњи, оптички нишански систем, систем комуникације широког домета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *