НУКЛЕАРНЕ ВЕЖБЕ У РУСИЈИ У ЈЕКУ КРИЗЕ: ДРУГА ЕТАПА

Нуклеарне вежбе, њихову другу етапу, спроводе јединице Лењинградског војног округа. Реч је о наставку вежби из маја месеца, када су своје учешће у истим узеле и јединице Републике Белорусије.

Борбено тренажне вежбе спроводе тактичке нуклеарне снаге на територији Лењинградског војног округа. Маневри се изводе са посебним бојевим главама система “Искандер-М”. У вежбама учествују копнене јединице и морнарица. Нуклеарни маневри се састоје од допремања нуклеарних бојевих глава, њиховог пуњења на ракете и транспорт лансера на утврђене тајне локације лансирања. Морнарица врши испловљавање у море и проверу лансирања крилатих ракета са тактичким нуклеарним бојевим главама.

МАНЕВРИ У ЈЕКУ СПЕКУЛАЦИЈА О НУКЛЕАРНОМ УДАРУ

Док су у току руске војне вежбе у Карипском мору, као и наведене вежбе са тактичким нуклеарним оружјем у Русији, свет се пита – да ли нас ово подсећа на чувену кубанску кризу из 1962. године? Помало вештачки се подигла тензија поводом чињенице да је мета украјинског ГРУ био радар за рано откривање у Краснодарској области. Овај напад је у лаичкој јавности био третиран као напад на руску нуклеарну тријаду, на који би, наводно, по руској доктрини, требало реципрочно одговорити. Конкретно, Искандер-М је још раније врло успешно дејствовао по циљевима у Украјини, наравно, са обичном бојевом главом. Ваља напоменути да су руске војне вежбе раније најављене. Не може се очекивати да се руске војне вежбе са нуклеарним оружјем третирају као ескалација, већ као део раније најављених редовних провера. Оне могу имати симболичан значај у тренутним околностима и могу се сматрати као упозорење, не као претња.

Један коментар на “НУКЛЕАРНЕ ВЕЖБЕ У РУСИЈИ У ЈЕКУ КРИЗЕ: ДРУГА ЕТАПА

  1. Tri četiri Iskander M sa nuklearnim punjenjem bilo bi dosta da se završi ovaj pakao koji Ukrajinska strana prosto ne želi da okonča i po cenu stotice hiljade žrtava. Tako bi verovatno bilo i manje žrtava. A NATO može samo posmatrati. Moskva bi mogla najaviti upotrebu strateškog nuklearnog oružja ukoliko bilo šta glupo pokušaju i na kraju krajeva koristiti ga. NATO je prevazišao sve granice već odavno. Uvek su zemlje naoružavali napadnute odbrambenom naoružanju, ovo što NATO radi je previše i ukoliko Moskva ne reaguje ozbiljno, oni će to iskoristiti u budućnosti. Na Moskvi je ili da reaguje odlično ili da čeka ono što i sami znaju da će doći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *