НОВИ ДЕТАЉИ О ВАЗДУХОПЛОВНОЈ ВЕЖБИ ЕР ДИФЕНДЕР 23: Сценарио везан за активацију члана 5.

Мултинационална вежба Air Defender 23 коју предводи Немачка највећи је размештај ваздухопловних снага у историји НАТО-а пакта од Хладног рата.

Од 12. до 23. јуна циљ вежбе ваздушних операција савезничких и партнерских земаља је на оптимизацији и проширењу сарадње међу земљама учесницама.

„Вежбом Air Defender 23 отварамо ново поглавље у трансатлантској историји“, рекао је генерал-потпуковник Инго Герхарц, начелник немачких ваздухопловних снага на конференцији за новинаре за немачке и америчке новинаре у Сједињеним Државама почетком априла ове године.

Вежбом Air Defender 23 отвара се ново поглавље у трансатлантској историји
Вежба – коју је Немачка почела да планира 2018. – заснована је на сценарију колективне одбране познатом и као сценарио из члана 5 у коме савезници распоређују своје ваздушне снаге у Немачкој да се боре против хибридних окупационих снага фиктивног противника.

У координисаним комбинованим операцијама, савезничке ваздушне снаге показују да су способне да бране територију НАТО-а брзом одлучном акцијом. Операције великог обима вежбе укључују скоро 10.000 припадника особља и више од 250 авиона из 25 земаља и НАТО-а.

Америчке ваздушне снаге које се распоређују у Немачку су углавном јединице ваздушне националне гарде из 35 америчких држава. Већина снага учесница делује из три базе немачког ваздухопловства, а друге долећу из својих матичних база.

Air Defender 23 је главна демонстрација НАТО-овог одвраћања и одбране у евро-алтанској области која треба да увери становништво у кохезију и посвећеност савезника.

Према речима немачког шефа ваздухопловства, генерал-пуковника Герхарца, Немачка – планирањем, организацијом и спровођењем Air Defender 23 – одговара на позиве да прихвати већу одговорност у домену глобалне безбедности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *