НОВА АМЕРИЧКА РУКАВИЦА У ЛИЦЕ КИНИ: ПОСЛАТЕ БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ MQ-9A Reaper

Корпус морнаричке пешадије Сједињених Америчких Држава у ту земљу послао MQ-9A Reaper тактичку беспилотну летелицу које ће бити размештене на северу острва

Сједињене Америчке Државе после распоређивања ракетног система Тајфун на Филипинима поново је кренула у изазов према кинеској морнарици док се води жестока битка између кинеске и филипинске обалске страже око спорне територије.

Тако је Корпус морнаричке пешадије Сједињених Америчких Држава у ту земљу послао MQ-9A Reaper тактичку беспилотну летелицу које ће бити размештене на северу острва и деловаће из филипнских ваздухопловних база на бази ротације.

MQ-9A Reaper како наводе амерички медији оперативно делују већ из ваздухопловне базе Баса од априла месеца 2024. Ове тактичке беспилотне летелице распоређени су у оквиру напора Маниле да подржи напоре за размену обавештајних података између америчке индо-пацифичке команде и оружаних снага Филипина.

Корпус морнаричке пешадије САД како се наводи неће користити MQ-9A Reaper за извиђачке мисије и размену обавештајних података између САД и Филипина у складу са филипинским националним законима, правилима и прописима.

Како наводи Прес служба америчке морнарице ове беспилотне летелице су привремено стациониране на Филипинима, чији устав из 1987. забрањује стално смештање страних војних снага унутар земље. Уместо тога, беспилотне летелице су на Филипинима на ротационој основи, што је дозвољено Споразумом о побољшаној сарадњи у области одбране из 2014.

У зони Пацифика MQ-9A Reaper налазе се у заливу Канеохе на Хавајима, ово је прво распоређивање беспилотних летелица у иностранству откако су прошлог лета постигли почетну оперативну способност са ескадрилом маринских беспилотних летелица “Marine Unmanned Aerial Vehicle Squadron 3” или (VMU 3).

Pacific Air Forces Agile Combat Employment mission која се налази у ваздухопловној бази Баса дала је подршку обезбеђивању ових беспилотних летелица.

Оперативно летелице треба да изведу минимум дневно пет извиђачких летова изнад Јужног кинеског мора.

За сада једино што није познато јесте број ових тактичких беспилотних летелица.

Ово није први пут да су америчке беспилотне летелице распоређене на Филипинима као подршка борби Маниле у Јужном кинеском мору.

Прва беспилотна летелица која је била распоређена у тој зони била је MQ-1C Grey Eagle које су биле стациониране у Едвин Ендрјусу.

Сједињене Америчке Државе на Филипинима користе девет војних база којима америчке снаге могу приступити на Филипинима, Баса је била у фокусу финансирања Вашингтона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *