ПРЕКАЉЕНИ чеченски СПЕЦИЈАЛЦИ из „Ахмата” пребачени на ХАРКОВСКИ правац!

Елитне чеченске специјалне снаге „Ахмат” пребачене су на харковски правац, саопштио је током јучерашњег дана командир одељења, генерал Апти Алаудинов.

Специјалци ће појачати Оперативну групу „Север”, а поједини извори истичу да су већ распоређени на фронту и почели са извођењем дејстава. Алаудинов истиче да ће прекаљени борци бити ангажовани на најзначајнијим тачкама, истичући понос што су његовим формацијама поверене тако значајне активности.

„Специјалне снаге „Ахмат” су од првих дана задејствоване у првим редовима, никад у позадини. Већ смо се адаптирали. Наше јединице већ изводе нападне операције. Остварили смо контролу на просторима, како бисмо спречили непријатеља да изводи саботаже и терористичке активности”, истиче Алаудинов.


Генерал је такође изјавио да ће сигурно бити нове руске офанзиве, без изношења детаља о томе, као и да ће се „специјална војна операција против кијевске хунте завршити до краја године, њиховим сломом”.

Информације о ангажовањима чеченских специјалаца на фронту су, по правилу, оскудније, а односе се углавном на стратегијски важне тачке, односно локалитете где су интензивне борбе у току. Тако су, на пример, јуна 2023. године, специјалци „Ахмата” такође били пребачени у област Бахмута. Ради ширег контекста, овде треба поменути и недавну изјаву Кадирова из маја ове године, према којој би током истог месеца требало убрзати са дејствима и заузети Одесу и Харков.
Шта нам све ово говори? Пре свега, јасно је да политичко и војно руководство Руске Федерације има поверења у чеченског лидера Кадирова, односно јединице под његовом контролом. Даље, јединица „Ахмат” је формацијски већа, изузетно добро обучена, опремљена, али можда најзначајније — високомотивисана формација, чиме је она, свеукупно, међу најоперативнијим, најпоузданијим формацијама које су задејствоване у тренутном сукобу. Такође, харковски правац је тренутно за руске војне и политичке одлучиоце можда и најважнија зона операције.

Ахмат у акцији припрема за борбу© Антена М


Руски универзитет за специјалне снаге (РУС), колоквијално називан и универзитет спецназа, налази се у Гудермесу у Чеченији и располаже изузетним капацитетима за обуку. Полигони и стрелишта су израђени према најсавременијим стандардима и омогућавају обуку из различитих сегмената специјалних дејстава, тактичке медицине, све ово у условима приближним реалним, а не треба заборавити ни значај полигона за специјалну физичку обуку.

Центар располаже не само савременим тактичким кућама (енг. килл хоусе), него и макетама делова насеља са возилима и другом инфраструктуром. Универзитет, који се простире на око 400 хектара, располаже и центром за падобранску обуку. Оно што би многима, неоправдано, деловало као изненађење, односи се на могућност странаца, како цивила, тако и професионалаца, да посећују центар и учествују у обукама. Ово је у пракси веома значајно јер, са једне стране, омогућава ширу размену искустава, а са друге стране, омогућава константан прилив новчаних средстава за центар, уз истовремену промоцију центра и услуга које нуде.

АХМАТ у акцији© Антена М

Што се опремљености чеченских специјалаца тиче, посебно је значајно истаћи да је у питању знатно бројнија формација, али у којој је велика већина припадника опремљена најсавременијом опремом. У примарном наоружању, очекивано, доминирају системи „калашњикова”, који су изразито модификовани тактичким додацима које испоручују и руски произвођачи, нпр „Зенитцо”, „Калашњиков група” (или концерн), али и западни произвођачи попут компанијаkompanija „Aimpoint”, „EOTech”, „BLACKHAWK! и други.

Чечени су најчешће опремљени и савременим, високосеченим шлемовима, односно уређајима за тактичку комуникацију, савременим носачима плоча и квалитетним униформама (нпр. модели Striker XT”i „Striker HT”, од произвођача UF PRO”).

Имајући у виду претходно, може се очекивати да у наредним данима на харковском правцу дође до значајнијих помака у напредовању руских снага, чиме би се потврдиле и раније изјаве Кадирова, као и изјаве других руководилаца, којима су заједнички позиви за убрзано напредовање на терену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *