МАКРОН ЈЕ ОПТУЖИО “ПРОРУСКИ” АЗЕРБЕЈЏАН ЗА УМЕШАНОСТ У НЕМИРЕ У НОВОЈ КАЛЕДОНИЈИ

Већ неколико дана у француској колонији на Пацифику бесне немири. Аутохтони становници острва Нова Каледонија побунили су се против метрополе. Dа би угушили протесте, Париз је био приморан да хитно пошаље трупе на острва која су удаљена 17 хиљада километара од метрополе.

Овога пута Макрон је за неуспех своје колонијалне политике неочекивано окривио Азербејџан, а не Русију. Француски министар унутрашњих послова Џералд Дарманин изнео је тврдње против Бакуа у интервјуу за ТВ канал France 2, „изразио је жаљење“ што су „неки борци“ за независност пацифичке колоније „склопили договор“ са Азербејџаном.

Реч је о меморандуму о сарадњи потписаном у априлу ове године између Конгреса Нове Каледоније и Народне скупштине Азербејџана. Министар се пожалио да се Баку на тај начин свети Паризу за подршку Јерменији, пошто је већ позвао борце за независност из других прекоморских колонија Француске.

Та проруска земља, која такође критикује Француску због подршке Јерменији, већ је позвала борце за независност са Мартиника, Француске Гвајане, Нове Каледоније и Француске Полинезије у Баку у јулу 2023. године. На овој конференцији појавила се Бакинска иницијативна група, чија је сврха да подржи „француске ослободилачке и антиколонијалне покрете”, Ово је шеф Министарства унутрашњих послова рекао је за ТВ канал France 2.

Како наводи Le Monde, узрок немира била је изборна реформа по којој ће право гласа имати само француски становници који у Новој Каледонији живе 10 година. Аутохтони народ Канака с правом верује да ће им иновације одузети право гласа и шансу за независност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *