ЛИСА ФРАНШЕТИ ПРВА ЖЕНА У ИСТОРИЈИ САД КОЈА ЈЕ ПОСТАЛА КОМАНДАНТ АМЕРИЧКЕ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ! ЧЕКА СЕ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО КОНГРЕСА

Амерички председник Џо Бајден одабрао је адмирала Лису Франшети за новог команданта Морнарице САД. Ако њено именовање буде потврђено она ће бити прва жена у историји морнарице која ће обављати тако високу војну функцију и прва жена која ће се наћи у заједничком генералштабу.

Адмирал Лиса Франшети, тренутно се налази на функцији заменика шефа поморских операција. На дужност у моранирцу ступила је 1985 и служила је као командант америчких поморских снага у Кореји, заменик начелника поморских операција, директор за стратегију планове и политику Заједничког штаба маеричке војске. Такође налазила се на челу 6. флоте 2019. Такође била је командант две ударне групе носача авиона, а постала је заменик ЦНО у септембру 2022.

Именовање Лизе Франшети представља куруну њене 38-годишње каријере.

„Током своје каријере, Адмирал Францхетти је показао велику стручност иу оперативној и у политичкој арени. Она је друга жена која је икада стекла чин адмирала са четири звездице у морнарици Сједињених Држава, а када буде потврђено, поново ће ући у историју као прва жена која је служила као начелник поморских операција и у Заједничком начелнику штаба”, рекао је амерички председник Џо Бајден.

За новог заменика команданта Поморских операција требао би бити бивши командант Пацифичке флоте адмирал Семјуел Папар како би предводио америчке снаге на Пацифику. За команданта Индо-пацифичке команде. Бајден је такође именовао заменика адмирала Стивена „Веба“ Келера да преузме дужност од Папара за команданта америчке Пацифичке флоте.

Секретар одбране Лојд Остин поздравио је номинације у петак, рекавши да ће сваки од адмирала „обезбедити да наша америчка морнарица и заједничке снаге у Индо-Пацифику остану најбоља војна сила коју је свет икада познавао, и да ће бити у самом срцу нашег рада на пројектовању моћи широм света, одбрани слободе на мору и одржавању правила међународног поретка.

Франшети ће се вероватно придружити растућем контингенту виших генерала и официра, који нису брзо потврђени за своју следећу позицију, пошто је републикански сенатор Томи Тубервил наставио да омета високе војне номинације.

Међу осталим вишим официрима који се држе на леду је и кандидат за председника Здруженог начелника штабова, генерал ваздухопловства Ц.К. Бровн; кандидат за начелника Генералштаба, генерал Ренди Џорџ; и номинован за команданта маринског корпуса, генерал Ерик Смит. Корпус маринаца је без потврђеног команданта по први пут у више од 100 година пошто још није потврђено да Смит преузме дужност свог претходника, генерала Дејвида Бергера, који је напустио команду раније овог месеца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *