КОЛУМБИЈА ПОВЛАЧИ ИЗ УПОТРЕБЕ СВЕ СВОЈЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ МИ-17

Због украјинског сукоба више од половине хеликоптера колумбијске војске Ми-17 је повучено из употребе. Ово је у интервјуу за W Radio Colombia изјавио пуковник Јулијан Ринкону, командант 32. ваздухопловне бригаде, јединице задужене за рад и одржавање ових хеликоптера руског порекла.

Како је наведено, проблеми који су настали са одржавањем могу довести до тога да ће у периоду од 2026. до 2027. године „цела флота Ми-17 бити повучена“. Тренутно, од 20 хеликоптера којима располаже авијација колумбијске војске, само девет је у оперативном стању, а остатак флоте је и даље приземљен. Како се команда нада, након разрешења сукоба са Украјином, они ће моћи да се врате на дужност. Међутим, у садашњим условима неопходно је избацити Ми-17 из употребе, ослањајући се само на UH-60.

Истовремено, како се наводи у издању Zona Militar, у Перуу послује компанија Helicentro Peru SAC, која ремонтује руске хеликоптере. Тако је у децембру 2023. године известила да се напредак у ремонту четири Ми-8МТВ Перуанског ратног ваздухопловства кретао од 78% до 80%.

Како је објашњено, колумбијско министарство одбране би могло да искористи предности које се налазе у Перуу, „али званичници их игноришу или нису свесни“.

0 коментара на “КОЛУМБИЈА ПОВЛАЧИ ИЗ УПОТРЕБЕ СВЕ СВОЈЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ МИ-17

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *