КО ЈЕ ГЕНЕРАЛ МОХАМАД РЕЗА ЗАХЕДИ КОЈИ ЈЕ УБИЈЕН У ИЗРАЕЛСКОМ БОМБАРДОВАЊУ ДАМАСКА

Проирански извори тврде да се у згради у главном граду Сирије Дамаску, која је погођена израелским ваздушним ударом, налазио се један од највиших команданата Ал Кудс снага Иранске револуционарне гарде бригадни генерал Мохамед Реза Захеди, као и неколико других високорангираних Припадници Корпуса исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) који су били тамо на састанцима са групама које подржава Иран у Сирији и Либану.

Мохамед Реза Захеди је био ирански високи војни официр у Корпусу гарде исламске револуције. Претходно је командовао ваздушним и копненим снагама гте војне формације, пре погибије је био један од највиших команданата Ал Кудс снага. Захеди је рођен 1944. године у Исфахану у Ирану. Од Исламске револуције и доласка Ајатолаха Хомеинија на власт постао је припаднике Револуционарне гарде. Учестововао је у осмогдишњем ирачко-иранском рату 1980-1989 и грађанском рату у Сирији.

Европска унија уврстила га је 20. априла 2007. године на листу забрана, као особу која је повезана са иранском Исламском револуционарном гардом (ИРГЦ) коме морају бити замрзнута сва средства која поседује у земљама чланицама ЕУ

Европска унија је навела 23. марта 2012. као особу која је повезана са нуклеарним активностима Ирана осетљивим на ширење или иранским развојем система за испоруку нуклеарног оружја;.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *