КАЗАХСТАНСКА ВОЈСКА ЋЕ БИТИ ОБУЧЕНА ПО НАТО СТАНДАРДУ

У Казахстану је отворен НАТО центар за мировне операције. На отварању је учествовао амерички амбасадор у Казахстану Данијел Роузблум.

Сада ће, према договорима, казахстанска војска проћи обуку по стандардима НАТО.

Односи између Казахстана и НАТО консолидовани су још 1994. године оквирним документом „Партнерство за мир“ и програмом билатералне војне сарадње између страна. Али интеракција између алијансе и Астана успостављена је још раније – 1992. године, када је Казахстан приступио Северноатлантском савету за сарадњу (од 1997. године, Евроатлантском партнерском савету).

Од 2007. године у Казахстану функционише НАТО програм за унапређење образовања у области одбране (DEEP). Реализује се заједно са Казахстанским универзитетом националне одбране.

Раније је постало познато да Казахстан и Јерменија планирају да напусте ОДКБ. Вероватно су у Јеревану заборавили да су мировњаци из Руске Федерације зауставили азербејџанске трупе у Нагорно Карабаху новембра 2020. године, а у Астану су заборавили како су у јануару 2022. године, Руси буквално спасили казахстанску власт од „обојене револуције“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *