КАСАРНА “ВОЈВОДА ЖИВОЈИН МИШИЋ” Јунска генерација војника положила заклетву! ФОТО

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „јун 2023“, у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“.

Фото: Војска Србије

Честитајући положену заклетву војницима и поздрављајући све присутне, министар Вучевић изразио је задовољство што је поново у „херојском и ратничком Ваљеву“.

Фото: Војска Србије

– Богу хвала овде смо све чешће. У херојском и ратничком Ваљеву, грудобрану Србије кроз векове. Овде смо да се погледамо у очи, да станемо једни уз друге и једни за друге. Ви уз државу и отаџбина уз вас. Одавде, са овог места цела Србија може да види своју најбољу децу, синове и кћери, који с љубављу према отаџбини полажу заклетву и заклињу се њој на верност. И то је доказ да постојимо као народ и као држава. Та ваша заклетва. И то треба сви да виде, посебно млађе генерације. Да виде узвишен осећај достојанства, части и љубави према домовини – рекао је министар Вучевић.

Фото: Војска Србије

Како је истакао министар одбране, војничка заклетва у нашем народу има дугу традицију и посебно значење, а полагањем заклетве војник се отаџбини „заклиње чашћу, залаже своју реч као јемство своје људске и војничке исправности и моралности“.

Фото: Војска Србије

– Онај који је спреман да брани Србију, њене грађане и највеће вредности нашег друштва, тај је део елите ове земље и заслужује посебно поштовање. Кодекс части који сте изградили код себе није само ваша заслуга, већ и ваших родитеља, бака и дека, предака и родбине. Њима и њиховој љубави према вама и Србији овим путем исказујемо највеће поштовање и захвалност – истакао је министар Вучевић.

Фото: Војска Србије

Говорећи о чину полагања војничке заклетве, министар одбране нагласио је да је то „симбол части, одважности и спремности да се служи узвишеном циљу – безбедности и слободи Републике Србије“. Према његовим речима, очување тих вредности дугујемо генерацијама које долазе и не смемо одустати од те идеје.

Фото: Војска Србије

– За такву борбу неопходно је да се обучимо и да на професионалан начин, човечно и у складу с кодексом части одговоримо сваком изазову који нам се намеће. Због тога сте у наредном периоду са својим старешинама и наставним кадром. Они имају такође тежак, одговоран и велики задатак са обавезом да вас, као благо Србије, обуче да можете да браните. А има ли ишта часније од тога да се буде бранилац народа и светиња наших? Свега онога што нас дефинише као народ и као људе. Данас, полагањем заклетве постали сте део часног штита у који су упрте очи нашег становништва – нагласио је министар Вучевић.

Фото: Војска Србије

Када је реч о Војсци Србије, министар одбране рекао је да је то сложен систем, да захтева стално унапређење и модернизацију, да је снажимо и унапређујемо те да Србија мора да има јаку војску, да се наоружава и обучава, јер је то основни фактор одвраћања свакога ко би помислио да може да нас нападне.

Фото: Војска Србије

– И што будемо јачи то ће било коме теже пасти на памет да нас нападне. Србија не жели ратове, Србија жели мир и наша улога и јесте да мир сачувамо. Војска је ту да заштити свој народ како у рату, тако и у миру. То је порука која мора бити присутна сваком грађанину ове земље. То грађани Србије препознају и зато Војска Србије дуги низ година ужива велики углед у нашем друштву. Ми смо једна целина, један народ. Никад се од њега нисмо одвајали и њему служимо оним што најбоље знамо да радимо. Њему и само њему смо одговорни и заклети – истакао је министар Вучевић и поручио војницима да им речи војничке заклетве увек буду на уму и у срцима и пожелео да се врхунски оспособе и буду непрелазни бедем наше мајке Србије.

Фото: Војска Србије

Полагању заклетве присуствовали су командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, верских заједница, породице и пријатељи војника. Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.

Фото: Војска Србије

Лука Старовлах из Београда пријављивањем за добровољно служење војног рока остварио је дечачки сан.

– Очекујем много изазова. Препоручио бих свим младима који воле униформу и изазове да се опробају и уколико им се свиди остану да раде у Војсци Србије – рекао је Лука Старовлах.

Фото: Војска Србије

Миљана Павловић из Смедерева рекла је да је за добровољно служење војног рока потребна јака воља и жеља.

Фото: Војска Србије

– За добровољно служење војног рока сам се пријавила зато што себе од малена замишљам као часног војника који служи својој земљи и свом народу. Очекујем доста изазова. Знам, биће тешко и напорно, али победници никада не одустају – рекла је Миљана Павловић.

ФОТО ГАЛЕРИЈА:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *