ПОЉСКИ САН О ХЕЛИКОПТЕРИМА АПАЧ ПОСТАО РЕАЛНОСТ: Како је дошло до куповине 96 летелица

Пољска је од свог уласка у НАТО пакт 1999 године важила за најоданијег савезника САД. Пољска војска је учествовала на страни САД у сукобу у Авганистану 2001-2021, као и што је 2003 послала специјалне једнице у инвазију на Ирак. Значај Пољске порасато је посебно јануара 2022. када се осетило да се спрема руска војна инвазија на Украјину.

Када је дошло до ње Пољска је постала кључна земља преко које се Кијеву испоручује војна опрема и наоружање, а у земљи је повећан број америчких војника и тешке борбене технике тенкова, борбених возила пешадије, ловачких авиона и ПВО система Патриот.

Foto: Printscreen Twiter

У марту 2022. донесен је нови закон према коме ће Пољска за потребе одбране трошити три посто БДП од 2023 до 2030. године. Због значаја који има на источном крилу НАТО пакта Пољска је почела да улаже значајна средства у набавку нове опреме.

Пољска иначе са САД има чак уговара продају наоружања у вредности од 20 милијарди долара. Осим продаје тенкова М1А2 Абрамс ту је продаја противоклопних ракета Џевелин, 32 борбена ловца 5. генерације F-35A Lighting II, HIMARS, резервне делове за ловце Ф-16, ракете ваздух-ваздух средњег домета АИМ-120Ц-7 (АМРААМ) и интегрисани ваздушни и ракетни (IAMD) систем борбене команде (IBCS) за Патриот конфигурација-3+ са модернизованим сензорима и компонентама.

Foto: Printscreen Twiter

Пољска је 12. септембра 2022. званично затражила 96 јуришних хеликоптера АХ-64Е Апач, што је посао вредан више од 7 милијарди долара. Ако се закључи, ова аквизиција ц́е учинити Пољску другим највец́им корисником Апача на свету, иза само Сједињених Држава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *