ИЗРАЕЛСКИ НАЈСАВРЕМЕНИЈИ МОРНАРИЧКИ ОДБРАМБЕНИ СИСТЕМ C-DOME ОБОРИО ДРОН ИЗНАД ЕИЛАТА ПРИЛИКОМ СВОГ ПРВОГ ОПЕРАТИВНОГ ПРЕСРЕТАЊА

Систем C-Dome, поморска верзија система противваздушне одбране Iron Dome, дизајниран је да заштити поморске бродове и инфраструктуру, укључујући платформе за гас на мору, од ракетних и пројектилних напада.

По први пут, Израел је у понедељак увече распоредио поморски одбрамбени систем C-Dome како би пресрео беспилотну летелицу (БПЛ) која је ушла у његов ваздушни простор у близини града Еилата на југу земље.

Пројектил пресретач је лансиран са корвете класе Sa’ar 6, која је тек недавно стављена у функцију морнарице.

Сирене су упозориле на опасност од дрона који се приближава Еилату нешто пре поноћи након што су град и околина били мета напада Хута од почетка рата у Гази.

Дрон је пратио систем C-Dome, поморски пандан копненом противракетном систему Iron Dome, дизајнираном да заштити поморска пловила и инфраструктуру, укључујући платформе за гас на мору. По уласку у израелски ваздушни простор, успешно је пресретнут и уништен. Израелска војска је саопштила да у инциденту нема повређених или материјалне штете.

Одбрамбени систем поморске области C-Dome развио је Rafael као поморску примену Гвоздене куполе. Према Rafael, омогућава заштиту хемисфере од напада засићења из више праваца истовремено. Систем се интегрише у бродски радар и CMS и користи у борби доказани пресретач Iron Dome Tamir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *