ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ПОКРЕНУЛА ОПЕРАЦИЈУ У БОЛНИЦИ АЛ ШИФА У ГАЗИ

Израелска војска покренула је у понедељак операцију око највеће болнице у Гази Ал Шифа, а сведоци су известили о ваздушним ударима на уништено насеље у којем се налази.

Израелски војници „тренутно спроводе прецизну операцију у подручју болнице Шифа“, наводи се у саопштењу војске.

Операција је заснована на обавештајним информацијама које указују на то да су болницу користили високи терористи Хамаса”.

Сведоци у граду Газа рекли су за AFP да су видели тенкове како окружују болницу.

Десетине хиљада Палестинаца расељених због рата потражило је уточиште у комплексу, саопштило је министарство здравља у Гази које води Хамас.

Израелска војска је такође извела новембарску операцију у Ал Шифи, што је изазвало међународну негодовање.

Израел је више пута оптуживао Хамас да води војне операције из болница и других медицинских центара, тврди та милитантна група пориче.

Канцеларија за медије Хамасове владе у Гази осудила је операцију, рекавши да је „упад на медицински комплекс Ал Шифа тенковима, беспилотним летелицама и оружјем и пуцање у њему ратни злочин“.

Министарство здравља на опкољеној територији којом управља Хамас саопштило је да је примило позиве људи у близини болнице који су тврдили да има на десетине жртава.

Нико није могао да их превезе у болницу због интензитета ватре и артиљеријског гранатирања“, саопштило је министарство.

Израелска војска је извела више операција у и око медицинских установа широм појаса Газе од почетка рата.

Рат је почео када је Хамас 7. октобра извео напад без преседана из Газе који је резултирао око 1.160 мртвих у Израелу, већином цивила, према подацима AFP према званичним подацима.

Палестински милитанти заробили су око 250 израелских и страних талаца током напада 7. октобра, али су десетине ослобођене током једнонедељног примирја у новембру.

Израел верује да је у Гази остало око 130, укључујући 33 — осам војника и 25 цивила — за које се претпоставља да су мртви.

Обећавајући да ће уништити Хамас, Израел је извео немилосрдно бомбардовање и копнену офанзиву за коју је, према речима министарства здравља на палестинској територији, убијено најмање 31.645 људи, већином жена и деце.

Према израелској војсци, трупе су „добиле инструкције о важности опрезног деловања, као и о мерама које треба предузети да се избегне повреда пацијената, цивила, медицинског особља и медицинске опреме“ у Ал Шифи.

У саопштењу се такође наводи да су распоређени говорници арапског језика како би се „олакшао дијалог са пацијентима који остају у болници“.

Додаје се: „Нема обавезе за пацијенте и медицинско особље да се евакуишу”.

После операције на Ал Шифи 15. новембра, израелска војска је саопштила да је пронашла оружје и другу војну опрему сакривену на том месту — тврдње Хамаса је демантовао.

Такође је тврдио да је пронашао 55-метарски тунел у подруму и поделио снимке за које каже да доказују да су тамо држани таоци, што је Хамас такође негирао.

Према подацима УН, 155 здравствених установа у Појасу Газе оштећено је од почетка рата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *