ИЗРАЕЛЦИ ИЗВЕЛИ НАПАД НА АЛЕПО ИЗ ПРАВЦА ЈОРДАНА: Удар са јужног правца

На мети напада нашла се фабрика бакра коју је Израелско ваздухопловство гађало и уништило северно од Алепа. То је била је фабрика за производњу ракета ИРГЦ ал Кудс

Израелска борбена авијација поново је после дужег времена извела заобилазни удар на Алепо у Сирији преко Јордана. Слична акција изведена је била 1. априла 2024. када је из јужно-источног правца преко Јордана ракетиран ирански конзулат у коме је погинуо војни врх Пасдарана.

И овај пут операција није изведена директно преко Голанске висоравни и Либана као што се небројно пута до сада радило уз благослов Руса који су захваљујући радарима дугог домета С-400 пратили ситуацију у овој зони Леванта.

На мети напада нашла се фабрика бакра коју је Израелско ваздухопловство гађало и уништило северно од Алепа. То је била је фабрика за производњу ракета ИРГЦ ал Кудс. У ваздушном нападу је погинуло 17 сиријских и либанских радника ове фабрике, а 15 је рањено. У овој фабрици равили су ракете за Хезболах.

Од 1. априла уследила је промена руте напада израелских борбебних авиона за напад на циљеве у Дамаску и Алепу у околини. Сада израелски боробени авиони Ф-35 Адир и Ф-15И Ра ам уз благослов Амана користе јордански ваздушни простор за напад на иранске циљеве у Сирији.

Као и 1. априла и овај пут Јордан је поново отворио свој ваздушни простор за израелске борбене авионе на напад на источну и северну Сирију преко Ал- Танафу.

F-15I Ra am baza Nevatim© Israeli Air Force/זְרוֹעַ הָאֲוִיר וְהֶחָלָל

Израелски борбени авиони иначе су напаали зону Деир ез Зор када су исто ” били су ушли у сиријски ваздушни простор и тада су операцију прелета извршили преко Ал Танафа чију ширу зону на југоистоку Сирије користе управо израелски борбени авиони. Иначе у том правцу израелски борбени авиони су летели били уз сиријско-ирачку границу и тим путем се исто вратили назад.

Сада уместо ваздушног простора Либана и северног дела Израела за напад на источни Алепо и Хомс, као и Хаму по други пут је кориштен ваздушни простор Јордана. Тако је Ал- Танаф постао раскрсница за летелице приликом напада на Сирију.

Исти случај поновио се и приликом удара на Алепо какда је јордански ваздушни простор интензивно искориштен за удар. Летелице су полетеле са југа израела на исток, ушле у западни део Јордана, а онда кренуле на исток и код Ал Танафа ушли у сиријску пустињу до Атреја, западно од Хаме и јужно од Раке а онда кренули на север Сирије. на том путу у близино зоне прелета налази се ваздухопловна база Т-4 где се налазе и ПВО системи кратког и средњег домета.

Иначе у зони Деир ез Зор постојала су два радарска система за рано упозоравање који су такође гађани у нападу из зоне Ал-Танфа и широм јорданског ваздушног простора.

Операција напада на исток, север и запад Сирије је настављена из овог јужног правца .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *