ИЗРАЕЛ ПОБОЉШАВА АКТИВНЕ ОДБРАМБЕНЕ СИСТЕМЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА

Министарство одбране Израела званично је потврдило да спроводи пројекат побољшања система активне заштите инсталираних на оклопним возилима.

“Системи Trophy и Iron Fist подлежу програму побољшања. Они ће моћи да открију, идентификују и униште мале FPV дронове. Програм модернизације активне заштите је због хитне оперативне потребе израелских копнених снага”, наводи се у министарству.

Истовремено, није саопштено који ће елементи заштите бити модификовани да би се супротставили беспилотним летелицама. Као што можете очекивати, главне промене ће утицати на софтвер.

Тренутно се системима Trophy опремају тенкови Merkava Mk3/4, тешким оклопним транспортерима Namer, као и америчким тенковима M1A2SEPv2 и SEPv3 Abrams. У блиској будућности планира се уградња овог система на британски Challenger 3, као и на немачке Leopard 2A7A1 и 2A8.

Комплекс Iron Fistт је опремљен израелским оклопним транспортерима Eitan на точковима и америчким борбеним возилима пешадије M2A4E1 Bradley (у ограниченим количинама у оквиру експеримента). BAE Systems Hägglunds га је недавно наручио, планирајући да опреми борбено возило пешадије CV90 овим системом у интересу оружаних снага Холандије и, могуће, Словачке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *