ХРВАТСКО ВАЗДУХОПЛОВСТВО У МЕЂУРЕСОРНОЈ ВЕЖБИ “СИГУРНОСТ 23”

Противпожарни авиони РВ Хрватске (Hrvatsko ratno zrakoplovstva) учествовали су у петка 16. јуна 2023. године у међуресорној вежби “СИГУРНОСТ 23” која је изведена на подручју Истарске, Загребачке и Карловачке жупаније (регије), у циљу провере функционисања система те обучености и сарадње свих јединица домовинске сигурности (безбедности).

На главном делу вежбе који је извођен у Истри, присутан је био председник хрватске владе Андреј Пленковић, представник (изасланик) председника Хрватске начелник Главног стожера ОС Хрватске (начелник Генералштаба) адмирал Роберт Храњ, представник министра одбране саветник министра за војна питања бригадни генерал Перица Туралија, заповједник Заповједног оперативног средишта (командант Командног оперативног центра) бригадни генерал Иван Туркаљ и други.

Током вежбе у којој је симулиран саобраћајни удес у којој долази до пожара на возилима, после чега се пожар преноси на отворени простор, приказана је техничка интервенција спасавања у саобраћају и гашење шумског пожара на отвореном простору, уз учешће припадника ватрогаства, ваздухопловних противпожарних снага РВ Хрватске уз коришћење видео надзора из командно-комуникацијског возила Ватрогасног заповједништва Жупаније (ватрогасне команде регије) Истарске.

Најављен је почетак рада Оперативног ватрогасног заповједништва (Оперативна ватрогасна команда) у Дивуљама 19. јуна, као и почетак ватрогасне дислокације 29. јуна на 17 локација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *